Blog

Why coworking - benefiti rada u coworking prostoru

ICT HubAutor: ICT Hub


Ako ste umorni od rada od kuće ili kancelarije u kojoj vas kolege konstantno prekidaju pitanjima, možda je vreme da razmislite o coworking-u.

Coworking prostori su zajednički radni prostori, koji nude niz pogodnosti za profesionalce iz različitih industrija.

Ovo su samo neki od razloga zašto bi trebalo da da razmislite o izboru ovakvog radnog mesta:

  • Širenje profesionalne mreže i saradnja sa ostalim “stanarima”
  • Veća produktivnost i bolji fokus

  • Zajednica koja vam može pomoći u dostizanju ciljeva

  • Fleksibilne opcije članstva i pristupačne cene

U ovom blogu ćemo detaljnije istražiti svaki od benefta i pokazati vam zašto je coworking savršen za sve koji traže inspirativno i kreativno okruženje za rad.

Saradnja i networking

Većina članova kao najveći benefit rada u coworking space-u navodi prilike za saradnju i umrežavanje. Coworking prostori okupljaju raznoliku grupu pojedinaca i kompanija iz širokog spektra industrija i ekspertiza.

Ovako diversifikovano profesionalno okruženje je prednost broj jedan coworking prostora. Kako coworking prostori sada već imaju bogatu istoriju iza sebe, internacionalna praksa dokazuje da se u ovakvim okruženjima Ideje, znanja i iskustvo dele na inovativne načine. 

Pored neformalne saradnje koja može nastati kroz svakodnevne interakcije, u prostorima se često organizuju networking događaji, radionice i druženja koja pružaju mogućnost upoznavanja novih ljudi i širenja profesionalne mreže.

Različite veštine i iskustva “stanara” takođe mogu biti korisna za pronalaženje novih poslovnih prilika i sklapanje partnerstava u industrijama i na teme kojima samostalno možda nikada ne biste bili spremni da pristupite.

Bilo da se radi o pronalaženju novog dobavljača, partnera za projekat ili možda i suosnivača vašeg budućeg poslovnog poduhvata, coworking prostori vam mogu pomoći u širenju dometa i izgradnji poslovanja na načine koji drugačije možda ne bi bili mogući.

Fokus i produktivnost

Rad u ovakvom okruženju može povećati produktivnost i fokus zbog prostora koji je namenjen samo za posao, bez distrakcija i prekida koji se dešavaju kod kuće ili na javnim mestima.

Coworking prostori često nude više različitih prostora za rad, kao što su privatne kancelarije, zajednički radni stolovi i tihe zone, tako da članovi mogu birati okruženje koje najviše odgovara njihovom stilu rada.

Dizajnirani su tako da podstiču produktivnost i kreativnost. Pri izboru coworking prostora za vas, obratite pažnju napogodnosti kao što su brz internet, sale za sastanke i profesionalnu opremu, što olakšava efikasan rad.

Osećaj zajedništva i podrške koji ide ruku pod ruku sa radom u coworking prostorima, takođe može doprineti produktivnosti i održavanju fokusa.

Kada znate da svi oko vas vredno rade, i vi ćete osećati odgovornost i motivaciju da radite na svojim zadacima i napredujete sa vašim projektima.

Zajednica i podrška

Još jedna prednost rada u coworking prostora je osećaj zajedništva i podrške koji nastaje kada ste deo dinamične, raznolike grupe profesionalaca.

Ovakav prostor obezbeđuje društveno i kolaborativno okruženje, gde se članovi upoznaju, sarađuju i grade često dugoročne odnose, kako u svojoj industriji, tako i šire.

Aspekt zajedništva često je naglašen različitim događajima i aktivnostima koje se organizuju. Od networking događaja i radionica, do happy hour i društvenih okupljanja, coworking prostori pružaju niz opcija za upoznavanje i stvaranje konekcija koje mogu dovesti do novih saradnji.

Pored društvenih benefita, imaju razvijenu kulturu međusobne podrške, što može pomoći članovima da se razvijaju i ostvare svoje poslovne ciljeve. Svakodnevno dele znanje, ekspertizu i resurse, kako bi jedni drugima pomogli da što lakše dođu do uspeha.

Za frilensere, preduzetnike i druge profesionalce koji inače rade sami, coworking može doneti osećaj zajedništva i pripadnosti koji će biti krucijalan za održavanje motivacije i izbegavanje psihičkog i fizičkog sagorevanja tako karakterističnog za rad u savremenom dobu.

Zajednica i podrška koje dolaze sa članarinom u coworking prostoru mogu biti od neprocenjive važnosti za sve koji žele da napreduju i budu uspešni u svojim karijerama ili biznisima.

Fleksibilnost i ekonomičnost

Coworking prostori nude fleksibilno i ekonomično rešenje sa različitim opcijama i prostorijama za rad.

Od privatnih kancelarija do zajedničkih radnih stolova, namenjeni su profesionalcima sa različitim preferencijama i stilovima rada. Ukoliko se vaše potrebe vremenom menjaju, dobar coworking prostor će biti u mogućnosti da vam i na tu temu izađe u susret. 

Pored toga, ovakvi poslovni prostori su obično isplativije rešenje, i nude više različitih pristupačnih opcija nego standardni kancelarijski prostori koji se izdaju.

Članovima su na raspolaganju različite pogodnosti, kao što su brz internet, potpuno opremljena kuhinja, sale za sastanke, phone booths, usluge štampanja, bez dodatnih troškova održavanja, komunalija i ostalih režijskih troškova koji su neizbežni u tradicionalnim kancelarijama.

Pored nižih troškova, nude i fleksibilnost za smanjenje ili povećanje kapaciteta po potrebi. Kako vaš biznis bude rastao ili se potrebe budu menjale, prostor se lako može prilagoditi vašim potrebama.

Fleksibilnost i ekonomičnost čine coworking posebno atraktivnom opcijom za frilensere, startape i male biznise, kojima je potreban poslovni prostor bez velikih finansijskih opterećenja i dugoročnih obaveza koje iznajmljivanje standardnog kancelarijskog prostora nosi sa sobom.

Pored ovih, tu je još mnogo benefita koje nudi ovakav prostor za rad. Ako ste u potrazi za produktivnim i inspirativnim radnim okruženjem, uz neograničene mogućnosti za napredak i niskim troškovima, coworking  je definitivno pravi izbor za vas.

Naš novi coworking space u centru Beograda je osmišljen i dizajniran tako da može biti prilagođen potrebama svih kategorija profesionalaca. Pridružite nam se i iskusite sve benefite ovakvog načina rada - prijavite se na linku i vidimo se na pauzi za kafu. :)