Blog

Koji tim je odneo pobedu na prvom Tech4Health hakatonu?

ICT HubAutor: ICT Hub


Prvi srpski hakaton u oblasti zdravstva, pod nazivom #Tech4Health, održan je od 16. do 18. septembra u ICT Hub-u. Nakon tri godine pauze učesnici su se vratili na takmičenje, uživo u prostoru našeg hub-a, kako bi dizajnirali inovativno rešenje za farmaceutsku industriju.

U okviru ovog događaja, osam timova je imalo na raspolaganju 48 sati da dizajniraju i predstave svoja najbolja softverska rešenja za potrebe digitalizacije kućne apoteke. Uz podršku domaćih i stranih mentora iz STADA GIS Srbija i ICT Hub-a, učesnici su vredno radili na kreiranju i sprovođenju inovativne ideje koja će unaprediti brigu o zdravlju svakog pojedinca.

Upoznavanje sa farmaceutskom industrijom, koju učesnici po sopstvenim rečima nisu najbolje poznavali, bila je odlična prilika za timove da nauče nešto novo. Istovremeno oni su bili u prilici da ponude svoja rešenja i inovativan pristup izazovima sa kojim se ova industrija susreće.

I tako, nakon dva dana vrednog rada i intenzivnih mentorskih sesija, takmičari su konačno predstavili svoja rešenja žiriju koji su činili predstavnici menadžmenta kompanije STADA i našeg ICT Hub-a. Pobednici Tech4Health hakatona su Ramonda Nathaliae, koji su osvojili 3000 evra, dok su drugo mesto podelili timovi ePharm i 100 HP, uz nagradu od 2500 evra.

Pobednički timovi: Ramonda Nathaliae, ePharm i 100 HP

 


Za STADA GIS grupu ovo je bio prvi hakaton koji su organizovali u Srbiji i sjajna prilika da pokrenu poslovnu inovaciju spolja. Senior potpredsednik za IT u okviru STADA grupe Tobias Guenthoer je izrazio oduševljenje energijom i kreativnošću koje je video tokom takmičenja.

„Timovi, sačinjeni od mladih i talentovanih profesionalaca, smislili su neverovatne ideje kojima ćemo moći da rešimo neke od naših problema vezanih za digitalne zdravstvene usluge.“ On je takođe naglasio da su u kompaniji veoma ponosni na organizaciju ovog događaja, jer im omogućava povezivanje sa IT zajednicom u Srbiji i dalje razvijanje digitalnih inovacija u farmaceutskoj industriji.

Direktor ICT Hub-a, Kosta Andrić, zadovoljan je ovogodišnjim hakatonom i ističe kao posebno važan njegov rezultat to da će IT start-up zajednica u Srbiji biti u mogućnosti da nastavi saradnju sa STADA grupom. „Timovi koji su učestvovali tokom ovog Hakatona imaće priliku da posete Hemofarm fabriku u Vršcu i da nastave da ko-kreiraju neko novo rešenje u oblasti digitalizacije zdravstva.“ Saradnja velikih kompanija i malih timova presudna je kada su inovacije u pitanju, zaključio je Kosta.

Nikola Arsić, iz pobedničkog tima Ramonda Nathaliae, ocenio je da su svi timovi na hakatonu kreirali odlična rešenja i da je učešće na ovom događaju bilo predivno iskustvo za njega. Nikola se posebno zahvalio mentorima na pomoći i naglasio da su uz njihovu svesrdnu podršku uspeli za kratko vreme da upoznaju farmaceutsku industriju i da uobliče svoje ideje.

Pobednički tim, koji je na Hakatonu predstavio najuspešnije rešenje na temu digitalizacije kućne apoteke po mišljenju žirija, kreirao je platformu koja se sastoji iz četiri dela:

  • Prvi deo je kućna apoteka koja sadrži informacije o lekovima i njihovim rokovima trajanja,
  • Drugi deo platforme pomaže korisnicima u pronalaženju lekova,
  • Treći deo je zajednica,
  • Četvrti deo je namenjen kreiranju grupa za porodicu.

Na kraju opšti utisak organizatora, STADA Globalni Informacioni sistemi (GIS) i Centar za tehnološko preduzetništvo  i inovacije (ICT HUB), je da su predstavljenja rešenja  na ovogodišnjem hakatonu odličan primer inovacija u zdravstvu. Pored toga ona su i siguran pokazatelj da saradnja, između IT zajednice u Srbiji i velikih farmaceutskih kompanija, može biti korisna za  čitavo društvo.

Tagovi

hakaton