Vesti

Ko su pobednici prvog EUzaTEBE hakatona u Beogradu?


Prvi #EUzaTEBE hakaton održan je od 17 do 19. maja u ICT Hub-u. Izabrano je devet timova koji su imali 48 sati da ponude rešenje kako da građani budu pravovremeno informisani o različitim prilikama i podršci koje Evropska unija pruža kroz svoje programe namenjene građanima Srbije.

Nakon 48 sati ozbiljnog rada, manjka sna, brojnih radionica sa mentorima i uobličavanja ideja, timovi su pred petočlanim žirijem predstavili svoja idejna rešenja.

Žiri imao je zadatak da odabere najbolje rešenje u celosti, kao i dobitnike posebnih nagrada za efektivnosti i kreativnost. Tokom ocenjivanja, posebno su uzeti u obzir održivost i mogućnost implementacije.

Pobednici EUzaTEBE hakatona su:

Najbolje rešenje u celosti – Tim 8

Najefektivnije rešenje – Mauricius 42

Najkreativnije rešenje – Slatke kuce


Najbolje rešenje u celosti – Tim 8

Pobednički ekipu, Tim 8 čine Ognjen Radović, Dušan Cvetković, Livia Jovanović, Miloš Radman, Nikola Nedeljković i Nikola Milenković. Oni dolaze iz IT i gaming industrije i imaju iskustvo ranijeg učestvovanja u hakatonima. Pobedničko rešenje je automatizovanje obaveštavanja pravnih lica o konkurisima i fondovima Evropske unije.

Oni su predložili rešenje koje po mišljenju žirija najbolje odgovara na izazove informisanja javnosti o EU fondovima, i istovremeno objedinjuje i kreativnost i efektivnost u rešavanju problema. Platforma ovog tima u skladu sa javno dostupnim podacima pravnih lica automatski detektuje za koje fondove mogu da apliciraju i direktno ih obaveštava o tome.

„Na ovaj način pravna lica koja možda nisu ni znala da određeni fondovi postoje će direktno dobijati informacije o fondovima koji su dostupni na svoje email adrese. Nakon dobijanja obaveštenja će na lak način moći da dođu do načina apliciranja, konkretnih uslova i procesa konktusa. Ova platforma će takođe ubrzati proces registracije na PADOR (online sistem za identifikaciju organizacija koje konkurišu za projekte)“, kaže Tim 8, koji je nagrađen sa 2500 evra.


Jedan od članova žirija, Pol Anri Prese iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, obrazložio je odluku istakavši da se predlog platforme ovog tima efikasno bori sa suštinom problema, i da ima višestruke benefite za korisnike fondova.

Najefikasnije rešenje je predložio tim „Mauricius 42“, koji je nagrađen sa 1500 evra. Njihova ideja je bila da se kroz uspešne priče motivišu potencijalni korisnici EU fondova da pristupe njihovoj platformi. Tamo bi zainteresovanima olakšali pretragu za adekvatnim fondovima baš za njih, i to na personalizovan način, u odnosu na to ko su, čime se bave, kojoj industriji pripadaju.

Najkreativnije rešenje ponudio je tim „Slatke kuce“, koji je dobio nagradu od 1000 evra. Njihova ideja je da kroz market place sajt spoje mala i srednja preduzeća sa konsultantima kako bi dobili podršku u prijavama za fondove.


Žiri takmičenja činili su Kosta Andrić (ICT Hub), Boris Jovanović (marketing agencija Webtise), Srećko Šekeljić (Societe General banka), Aleksandra Berić (EU info centar) i Pol Anri Prese (Delegacija Evropske unije u Srbiji).

Pobednička ekipa Tim 8 dobiće 10 000 evra finansijke podrške i dodatnih 15 000 evra za direktnu primenu i promociju predloženog rešenja u naredna 4 meseca.

#EUzaTEBE hakaton privukao je ukupno 43 učesnika, koji su u radu imali mentorsku podršku stručnjaka iz oblasti komunikacija, Evropske Unije i IT industrije.