5G Talks – platforma za diskusiju o potencijalima 5G tehnologije

Sa ubrzanim približavanjem komercijalnog lansiranja 5G tehnologije, sa sve češćim primerima primene iz inostranstva, ali i puštanjem prvog testnog signala u Srbiji, sve je jasnije da je revolucija koju donosi 5G “iza ćoška”. Kako se aukcija spektra u Srbiji očekuje krajem 2020. ili početkom 2021. neminovno je da ćemo verovatno već krajem sledeće godine imati i prva komercijalna lansiranja u Srbiji.

Šta će zapravo 5G doneti i zašto se toliko o njemu govori? Kakav je zaista njegov transformacioni potencijal? Koliko je 5G kontroverzan kao tema? Na koje će sve industrije uticati?

Ova, ali i mnoga druga pitanja koja se otvaraju su nas podstakla da, zajedno sa Natali Delić i Natašom Kažić, konsultantkinjama u domenu inovacija koje zajedno imaju više decenija iskustva u telco industriji kako sa aspekta tehnologije, tako i biznisa, pokrenemo 5G Talks – otvorenu i nezavisnu platformu za razgovor i informisanje o svim aspektima 5G tehnologije, kao i za razmenu iskustava iz te oblasti.

Kroz tematske događaje, stručne tekstove i specijalizovane podkaste, ova platforma će pokušati da 5G približi široj zajednici, ali i predstavnicima najrazličitijih industrija koje će imati veliki potencijal za transformaciju i inovaciju sa novom generacijom mobilne telefonije. Ušli smo u ovu priču sa željom da pokrenemo dijalog koji nije samo vezan za biznis i tehnologije, već ima ambiciju da uključi sve relevantne zainteresovane strane i stvori bolje, zdravije, pravednije, inkluzivnije i kreativnije Društvo 5.0 koje integriše fizički i virtuelni svet kroz konveregenciju 5G tehnologije sa veštačkom inteligencijom, mašinskim učenjem, virtuelnom i proširenom realnošću i IoT tehnologijama.

Na panel diskusiji održanoj u četvrtak, 20.02.2020. u ICT Hub-u, gosti su bili profesor Aleksandar Nešković, šef katedre za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda, Milan Simić, CEO Enetela i Kosta Andrić, izvršni direktor ICT Hub-a. Tokom diskusije panelista i razgovora sa publikom, istaknuto je koliko je ova tema kompleksna i sveprožimajuća za različite industrijske vertikale. Panelisti su bili saglasni: ono što nam je digitalizacijom prethodne decenije postalo imperativ – inovacije, promene poslovnih modela i otvaranje svih aktera ka kreiranju ekosistema (nasuprot tzv. egosistema u kojem su mnoge kompanije dugo vremena poslovale) – sa dolaskom 5G će se samo dodatno ubrzati, a najvažnije je na vreme shvatiti koje izazove i prilike donosi, kako ne bismo izgubili korak sa tržištem. Prethodna generacija mobilne telefonije, 4G, donela nam je nove poslovne modele u vidu streaming servisa, proširene mogućnosti usluga za dostavljanje, kao i ride-hailing servisa, dok je transformacioni potencijal 5G tehnologije, koji donosi drastično veću brzinu i instant povezivanje, još i veći. Pitanje nije da li će se poslovni modeli menjati uvođenjem 5G, već kako tu priliku najbolje i na vreme iskoristiti. 

Šta radimo

We like exceptional people, projects that can scale to beyond, and mindsets imprinted with technology.

Za dodatne informacije
kontaktiraj nas: