5G može da izazove vaš poslovni model, ne i COVID-19

Ljudi su bića verovanja – čak i najveći skeptici među nama veruju u nešto, makar to bila i sitnica, poput načina na koji se ponašamo kada igra naš omiljeni sportski tim, nošenje odevnog predmeta koji nam ‘donosi sreću’ ili verovanje u stvari za koje smatramo da su van našeg poimanja. Međutim, ono što se često pokazalo kao mač sa dve oštrice, jeste slepo verovanje u određenu ideju. Od samog početka pandemije, delovalo je da nas je SARS-CoV-2 virus zatvorio u smislu fizičkog prostora, ali da je pojedincima otvorio prostor u okviru koga mogu da dele niz razmišljanja i stavova, koji su, nažalost, nekada ostali nepotkrepljeni ili jednostavno – štetni. Iz tog razloga su društvene mreže u poslednje vreme preplavljene teorijama zavera o povezanosti 5G mreža sa novom zarazom.

Koliko god voleo da s vremena na vreme pročitam ovakvu vrstu diskusije kako bih se prosto zabavio, trenutna kriza nam je pokazala koliko širenje ovakvih neistina može da bude opasno i da ugrozi ljudske živote. Nažalost, ovom prilikom teorije zavere nisu ostale samo u online krugovima, već su pojedinci preuzeli i konkretne destruktivne akcije – širom Ujedinjenog Kraljevstva preko 50 baznih stanica telekom operatera je vandalizovano ili zapaljeno. Ovo je toliko uzelo maha da je Vlada Velike Britanije morala i zvanično da označi ovu teoriju zavere kao „opasnu i lažnu besmislicu“, naročito u trenucima kada se zaposleni u zdravstvenim ustanovama na prvim linijama odbrane upravo pouzdaju u kritičnu telekomunikacionu infrastrukturu koja im pruža stabilnu komunikaciju i razmenu informacija. Dakle, protivnici 5G su direktno ugrozili obolele od COVID-19, uskraćujući njihovim lekarima pouzdano umrežavanje. Sa druge strane, u ovim trenucima nam je sve jasnije da nam je 5G sa svojim velikim protokom neophodniji nego ikada u vremenu kada je opterećenje na postojeću internet infrastrukturu nezapamćenih razmera, što je primetila i domaća telekomunikaciona ekspertkinja Nataša Kažić u svom nedavno objavljenom članku.

Naslovna strana Judge magazina iz 1889. godine, gde je struja predstavljena kao pauk koji svojom mrežom hvata ljudske žrtve.

Zbog toga je ohrabrujuće da je Međunarodna komisija za zaštitu od nejonizujućeg zračenja (ICNIRP), naučna organizacija iz Nemačke koja se bavi procenom zdravstvenih rizika radio signala, u martu zvanično potvrdila da je 5G bezbedan, predstavljajući smernice za upotrebu ovih milimetarskih talasa. Njihovi podaci su zasnovani na temeljnom naučnom istraživanju, na osnovu kojeg se može videti da 5G talasi zapravo prodiru dosta manje, odnosno pliće u ljudski organizam nego postojeći radio talasi koji su svuda oko nas već decenijama (trenutne mobilne mreže, WiFi, radio stanice, itd). Još jedan pozitivan signal je i to što su najveće društvene mreže i zvanično potvrdile da će sprečavati dalje širenje neistina vezanih za 5G koje iznose pojedinci ili organizovane grupe.

Sa druge strane, na domaćoj sceni, kroz 5G Talks platformu pokušavamo da razbijamo mitove o 5G i da se osvrnemo na sve novìne koje donosi, stavljajući akcenat na veliki transformacioni potencijal koji 5G predstavlja za poslovanje. Paralelno sa tim, Inicijativa Digitalna Srbija je formirala ekspertsku radnu grupu za 5G, čiji je glavni cilj istraživanje i predstavljanje potencijalnih benefita korišćenja ove tehnologije po različitim industrijskim vertikalama, a do sada je identifikovano čak dvanaest domaćih industrija koje će ostvariti primetno brži rast kroz utilizaciju 5G.

Već sada znamo da je prethodna generacija mobilne telefonije – 4G – doprinela kreiranju novih poslovnih modela poput online streaming servisa, bržeg razvoja industrije dostave ili ridesharing servisa poput Ubera, Lyfta ili domaćeg Car:Go. 5G predstavlja daleko veći tehnološki skok od svog prethodnika i nesumnjivo je da će imati mnogo jači uticaj na gotovo sve industrije, ali glavni fokus će svakako biti stavljen na zdravstvo, proizvodnju, automobilsku industriju, prodaju i industriju zabave.

Zdravstvo zasigurno neće ostati isto nakon trenutne krize, jer je baš zahvaljujući 5G tehnologiji, sve više primera kako su različite zemlje odgovorile na pandemiju upravo koristeći prednosti rešenja koje ova nova generacija telefonije donosi – od robota koji mere temperaturu putnika, do prvog daljinskog dijagnostikovanja virusa zahvaljujući ozbiljnom 5G telehealth sistemu. Neverovatne brzine i izuzetno malo kašnjenje (latency) će otvoriti do sada neverovatne mogućnosti prenosa podataka, povećanja kapaciteta prenosa i gotovo instantne reakcije, bez kašnjenja. Samovozeći automobili, pametni gradovi, vođenje bilo kog poslovanja na daljinu kroz virtuelnu ili augmentovanu realnost, u potpunosti će promeniti neke od postojećih industrija i zasigurno kreirati nove.

Pored toga, postojeći uspešni primeri primene 5G-a su sve brojniji i pokazuju nam da je sada idealna prilika da razmislimo o tome kako će se 5G odraziti i na naše poslovanje. Neki od ključnih elemenata postojećih poslovnih modela su već pod uticajem ovih promena, naročito način isporuke vrednosti, građenja odnosa sa klijentima i kanala, bez i da napominjemo koliko će napredna automatizacija drastično izmeniti postojeće strukture troškova. Upravo zbog toga je pravo vreme da prestanemo da se bavimo teorijama zavere i počnemo da pričamo o bitnim efektima koje donosi 5G i ključnom pitanju – kako će 5G izazvati naš postojeći poslovni model i promeniti njegovu suštinu, ali i kako da prepoznamo potencijal te promene na vreme i prednosti 5G iskoristimo da osnažimo ili unapredimo svoju poziciju na tržištu.

Piše: Đorđe Đorđević, Business Designer, ICT Hub

Objavljeno u BizLife magazinu.

 

Šta radimo

We like exceptional people, projects that can scale to beyond, and mindsets imprinted with technology.

Za dodatne informacije
kontaktiraj nas: