Inovacije unutar kompanije Comtrade: Intervju sa Emilijom Ristić

Promene u digitalnom svetu dešavaju se veoma brzo da je nama kao pojedincima veoma teško da ispratimo iste, a pogotovo velikim organizacijama koje moraju ispratiti sve tehnološke trendove i implementirati ih u svoje poslovanje, interne procese kao i kreiranje proizvoda i interakciju sa korisnicima. Korporativne inovacije su danas veoma bitna tema, počevši od strategije, preko interne kulture pa sve do Startap načina poslovanja i saradnje sa eksternom zajednicom. Na ovu temu, razgovarali smo sa Emilijom Ristić, direktorkom poslovnog razvoja u kompaniji Comtrade. Kako kompanija Comtrade vidi inovacije i nove tehnološke trendove, na koji način ih prati i implentira su samo neke od tema kojih smo se dotakli.

ICT Hub: Comtrade je kompanija koja je pokrenula mnoge pionirske projekte na našem tržištu. Kakvu ulogu imaju različite inovacije u ovim poduhvatima?

Emilija: Previše je teško navesti sve! Međutim, inovacije nisu samo novi uređaji, ideje ili metode. To je takođe proces pronalaženja novih načina da se stvari rade. Kroz inovaciju, nastavljamo sa razvojem našeg poslovnog modela i prilagođavamo se promenama, tako da možemo pružiti bolje proizvode i usluge.

U svetu biznisa, kako bi bila korisna, inovativna ideja mora rešiti određenu potrebu i mora biti pogodna za repliciranje, a ne previše skupa. U najboljem slučaju, inovacije stvaraju nešto originalno, često radikalno efikasno – ideju koja značajno utiče na društvo u celini.

Na primer, u proteklih godinu dana, Comtrade je implementirao inovativni pristup izgrađen za pružaoce finansijskih usluga – novi i razgovorni način komunikacije sa klijentima na više jezika. Verovali ili ne, ovo je stvorilo veoma kul imidž za banke.

ICT Hub: Kako uspevate da održite kulturu inovacija među zaposlenima i unutar vaše kompanije?

Emilija: Znatiželjni ljudi ili oni koji postavljaju pitanja i traže odgovore, obično su oni koji su inovativni u svom razmišljanju. Dakle postavljanje pitanja je važan početak procesa uvođenja inovacija. Razvijamo jake veze unutar timova kroz različite zabavne aktivnosti, tako da svi mogu da se osećaju dovoljno udobno da postavljaju bilo kakvo pitanje bilo kome. Tu se obično pokrene tok inovacije.

ICT Hub: Veoma je teško pratiti sve trendove u ICT industriji. Kako vam uspeva i kako odlučite koje ćete pratiti?

Emilija: Promovišemo mnoge dobre ideje kroz različite komercijalne projekte, a neke od njih su zaista zanimljive sa tehnološkog aspekta. Ali inovaciju koja rešava problem, naročito neki koji je složen ili stvarno težak za rešavanje, smatram zaista inovativnom. A ako možete da pokažete da se to postiže na način koji je jednostavan i jasan, što je čini ne samo novom, već i stvarno lakom za korišćenje, to je apsolutni pobednik. To je ono na šta pokušavamo da se usredsredimo, sve više i više.

ICT Hub: Sa svim ICT rešenjima i uslugama koje pružate klijentima u oblasti digitalne transformacije, kako uspevate da pratite sve promene interno?

Emilija: Inovacije ne moraju biti sledeći Google ili Microsoft, na leđima ogromne PR najave i kampanje. Ponekad su to tihi pobednici koji mogu učiniti jednako veliki uticaj, bez potrebe da se time hvale. Comtrade je mirno mesto u kome možete stvoriti najbolja iskustva kupaca i biti katalizator za prvo-na-tržištu digitalne proizvode i rešenja koja koriste mašinsko učenje, AI, big data i analitiku, cloud, mobilnost i industrijski IoT. Kaskada svega što se razvija u celoj kompaniji nije obavezna. Pokušavamo da se fokusiramo na naš razvojni proces i zadržimo njegovu inovativnost.

ICT Hub: Pre nekoliko godina, Comtrade je bio dobitnik nagrade “Microsoft Country Partner of the Year” na osvonu inovativnosti i izuzetnim rezultatima u implementaciji rešenja zasnovanih na Microsoft tehnologiji. Koje aktivnosti su prethodile ovome i kako je ovo priznanje kasnije uticalo na poslovanje kompanije?

Emilija: Dvaput smo primili nagradu Microsoft Partner Godine, u 2015. godini i 2017. Godine. Centar za Microsoft kompetencije omogućio je našem timu programera da izgrade end-to-end mogućnosti digitalne transformacije i preuzmu vodeću poziciju unutar Comtrade-a u razvoju proizvoda, koristeći Microsoft cloud usluge i tehnologije.

Naša saradnja sa Microsoftom i činjenica da smo izgradili naše kompetencije koristeći MS tehnologije, su čak usmerili naš poslovni model na viši nivo. Izgradili smo praksu usmerenu na cloud, sa fokusom na usvajanje i potrošnju cloud proizvoda i razvoj novih prihoda za naše klijente.

ICT Hub: Kako vidite saradnju između korporacija i startupa?

Emilija: Današnja poslovna partnerstva se zasnivaju ne samo na strategiji, proizvodima i uslugama, već i na spajanju tehnologija. Veliki igrači (operateri) integrišu svoje platforme za preduzeća; postoje mnogi primeri – Microsoft, GE, Ford i Lyft, itd.

Ovi kolaborativni napori lidera industrije širom sveta pokazuju da je tehnologija sada u osnovi partnerstva. To znači da treba da uradimo isto, u razmeri za naš deo sveta, naš region.

Treba raditi na izgradnji širokog partnerstva, jer je jasno da ovo postaje ključ uspeha. Veliki igrači u regionu koji imaju znanje i finansijske kapacitete treba da budu platforma za startup i nove ideje. Primer ovoga je naša saradnja u Sloveniji, koja se zove AI Collective. AI Kolektiv je formalno partnerstvo – mreža vodećih univerziteta, instituta i specijalizovanih AI kompanija.

Ključni problem ostaju zastareli sistemi preduzeća, koji nisu izgrađeni da podržavaju tehnološka partnerstva. Nasleđeni sistemi mogu biti podržani sa naše strane; sa druge strane, trebalo bi da razvijemo nova rešenja u domenu AI, prediktivne analitike, IoT za određene industrije. Comtrade ima najveće iskustvo u primeni i upravljanju složenih IT projekata u čitavom regionu. Naša ekspertiza na lokalnom tržištu, poslovni kontakti i reputacija, naša kulturna svest i pre svega naši tehnički kapaciteti omogućavaju nam brzu izgradnju odnosa sa startup zajednicom, kako bismo izgradili snažnu platformu za saradnju.

Nasleđeni poslovni sistemi nisu izgrađeni da podrže ovu vrstu proširenja, a uskoro će postati ključne prepreke za rast. Preduzeća moraju usvojiti mikro-usluge arhitekture i koristiti blokchain i pametne ugovore za izgradnju jake osnove za tehnološka partnerstva. Organizacije koje ulažu u ove promene  će danas redefinisati kako se poslovanje odvija u budućnosti.

ICT Hub: Koji trendovi ICT-a mislite da će biti relevantni u narednih 12 meseci?

Emilija: Pre svega veštačka inteligencija i povezani uređaji. Ovi moćni alati već donose neverovatan nivo tehnološke složenosti u naš svakodnevni fizički svet. Sa poslovne strane, uspostavljanje integriteta podataka i sigurnosti u celoj organizaciji će biti fokus svih industrija. Ulaganja u sajber sigurnost i nauku podataka će omogućiti značajne skokove u dalekovidnim organizacijama, koristeći podatke kao poslovnu inteligenciju.

ICT Hub: Koliko je važno obrazovanje i doživotno učenje u digitalnoj eri? Kako uspevate da ostanete u korak sa promenama?

Emilija: Pošto Comtrade radi na raskrsnici poslovanja i tehnologije, pomažući klijentima da poboljšaju svoje performanse i stvore održivu vrednost za svoje zainteresovane stranke, moramo ostati korak ispred svih ostalih. Dakle, sistematično kombinujemo naše neuporedivo iskustvo i naše specijalizovane veštine, u više od 10 industrija i na svim poslovnim funkcijama. Međutim, kako to tačno činimo je naš “tajni recept” i žao mi je, ali ja ga ne mogu podeliti.

Kako vi vidite nove tehnologije i na koji način ih implementirate u svom poslovanju? Za koji trend mislite da će biti sledeći veliki hit? Pišite nam u komentarima!

Autor: Aleksandra Jovičić

Šta radimo

We like exceptional people, projects that can scale to beyond, and mindsets imprinted with technology.

Za dodatne informacije
kontaktiraj nas: