Blog

Zašto smo uložili u randevu.com – iskorak u budućnost razvoja marketplace-a i digitalnih proizvoda


Ne tako davno, imao sam veliku privilegiju da, ruku pod ruku sa svojim poslovnim partnerima Kostom Andrićem i Dr Vladimirom Pavlovićem, uvedem grupu poslovnih anđela u proces investiranja u Randevu. Osim nas, u ovom poduhvatu su učestvovali i Earlybird Vision Lab, TS Ventures Fund i Antler.

Randevu nije dejting aplikacija, iako su mnogi od vas upravo to pomislili, već jedna vrlo tehnički napredna platforma koja nudi rešenja za backend probleme na koje nailazite tokom izgradnje sopstvenog tržišta ili nekog digitalnog proizvoda. Randevu je  je alat neophodan svakom tech timu.

Veoma sam ponosan na ovu investiciju iz više razloga. Kao prvo, ovo je naša prva „strana investicija“. Praktično smo podržali osnivače srpskog porekla u stranoj zemlji. Do sad, investicije su dolazile u Srbiju, ali nisu iz nje i polazile. Pošto smo mi bili ti koji su razbili led, stekli smo značajno iskustvo i usput savladali mnoge prepreke. Postigli smo uspeh. Drugo, naša grupa poslovnih anđela se proširila, dajući nam tako šansu da radimo sa novom generacijom poslovnih anđela. To se desilo baš u pravo vreme za naš ekosistem i našu nameru da prikupimo odgovarajući fond rizičnog kapitala – Omorika Ventures. Treće, po prvi put sam investirao lični kapital u jedan startap. Smatram da to pokazuje koliko verujem u ovaj poduhvat. 

Veliko mi je zadovoljstvo da sa vama podelim zašto smo mi, kao poslovni anđeli, odlučili da investiramo u Randevu i opstanemo uprkos svemu, ali i da vam pokažem makar deo neverovatnog potencijala koji sa sobom nosi. Verujem da ćete, nakon upoznavanja osnivačkog tima, biti spremni na velike korake, baš ko što smo i mi, kako bismo ovaj poduhvat ostvarili. 

Tim: founder-market fit

Važan faktor u našoj odluci da investiramo bio je neverovatan kvalitet Randevu tima. Suosnivači Aleksandar Orlić, Filip Perišić i Šuhrat Ašurov sa sobom donose bogato iskustvo i veliki broj inovacija. 

Aleksandar Orlić – iskusni preduzetnik sa uspešnim poduhvatom iza sebe (Penta – neobanka u Nemačkoj), donosi neprocenjivo iskustvo i veštine predviđanja dešavanja na tržištu. 

Filip S. Perišić – iskustvo u razvoju globalnog tržišta SAP sistema, u DNK-a Randevu platforme uneo je temeljno razumevanje zahteva koji postoje na preduzetničkom nivou.

Šuhrat Ašurov – poslovne veštine, marljivost i veštine umrežavanja su ključne za razvoj kompanije na globalnom tržištu.

Sliku o ovom projektu upotpunilo je učenje o motivima za pokretanje Randevu platforme. Aleksandrova i Filipova filozofija kodiranja koja kaže – „učini više sa manje resursa“ i „završi posao efikasnije“ – nalazi se u srži Randevu proizvoda. Ona zapravo govori da male tehnološke kompanije mogu da postignu mnogo ukoliko imaju dobre alatke i efikasne procese. Većini kompanija u svetu nedostaju backend developeri na seniorskim pozicijama, te im Randevu može pomoći i popuniti tu prazninu nudeći alatku koja će postojeći tim učiniti efikasnijim uz pomoć no-code/low-code pristupa. Dosadašnji učinak osnivačkog tima u izgradnji tržišta i uopšte digitalnih proizvoda može potvrditi prethodnu tvrdnju. 

Njihova tehnička stručnost, u kombinaciji sa jasnom vizijom, čini ih neverovatnom pokretačkom silom u svetu tehnologije. Pošto su i oni developeri po struci, sa sobom će doneti i insajdersko znanje potrebno da se savladaju izazovi i ispune potrebe tržišta u razvoju, a u isto vreme će osigurati da Randevuov proizvod prati najnovije trendove. Ovo je alatka za developere i osnivače koji „govore istim jezikom“ kao i njihova ciljna grupa. Komunikacija između dva i više developera, praćena implementacijom njihove filozofije, čini ovaj osnivački tim pravim primerom founder-market fita. 

Remetilačka vizija: Randevuov revolucionarni proizvod

Randevuova revolucionarna ponuda proizvoda nalazi se u srži naše odluke da investiramo u njih. Randevu, čije je sedište u Berlinu u Nemačkoj, nije samo još jedan startap na polju tehnologije. On je glasnik inovacija na tržištu koje se razvija. Njihov software-as-a-service (SaaS) proizvod donosi nam nešto potpuno novo, omogućavajući developerima da sa neprevaziđenom efikasnošću kreiraju, skaliraju i upravljaju kompleksnim tržištima i drugim digitalnim proizvodima.

Ono što Randevu čini posebnim jeste njihov no-code/low-code pristup, koji dozvoljava brže vreme razvoja i podržava kompleksne karakteristike i prilagođavanje bez nagomilavanja tehničkog duga. U svetu u kojem vreme ima najveću vrednost, Randevuov proizvod uspešno smanjuje potrebu za tradicionalnim kodingom, na taj način smanjujući operativne troškove i ubrzavajući razvojne procese.

U zavisnosti od kompleksnosti, razvoj svakog tržišta i digitalnog proizvoda može da traje i do nekoliko meseci pre nego što dođe do MVP-a (minimalno održivog proizvoda). Nakon što počnete, vaši proizvodi će skalirati, korisnička baza će rasti i inicijalni kod više neće raditi. To je pravo vreme da se kod prepravi i učini stabilnim za rastuću korisničku bazu. To sa sobom nosi značajne troškove za samu firmu – još jedna investicija koju će sa sobom povući vreme neophodno za razvoj.

Sa Randevuom to je prošlost jer on nudi skalabilnu i lako prilagodljivu infrastrukturu za svaku svrhu. Sve ovo se obavlja prateći no-code/low-code pristup koji omogućava da timovi ostanu mali, efikasniji i agilniji.

Očekujem da će Randevu, makar u svojoj niši, svojim klijentima ponuditi istu vrednost koju Trickest Offensive Security Orchestration nudi svojim klijentima iz sektora sajber bezbednosti i koju Tenderly nudi svojoj blockchain klijenteli.

Sva tri proizvoda tiču se infrastrukture i remetilački su za status quo u svojim sferama. Pristupi rešavanju problema su slični i očekujem da ćemo imati tri veoma vredna infrastrukturna startapa koji dolaze iz Srbije.

Budućnost: Skaliranjem do novih dostignuća

Put kojim će se Randevu kretati je pun potencijala. Imajući u vidu planove da proširimo tim za razvoj i targetiramo agresivniju prodaju u zemljama nemačkog govornog područja, kao i da krenemo u pohod na američko tržište, Randevu ima sve preduslove da postane lider u svom domenu. Trenutno stanje na tržištu, kao i rastuća potražnja za efikasnim alatkama za razvoj tržišta, samo još više osnažuju našu veru u uspeh Randevua.

Ukoliko želite da stupite u kontakt sa Randevu timom ili pošaljete upit, molim vas obavestite me i vrlo rado ću izvršiti svu dalju organizaciju i omogućiti upoznavanje.

Omorika Ventures: Novi investicioni poduhvat

Želeći još veći uspeh, i uzimajući u obzir naš prethodni rad i investicije načinjene kroz ICT Hub Venture, radujem se što mogu da vam kažem da Kosta, Vladimir i ja radimo na prikupljanju kapitala za fond rizičnog kapitala iz Srbije pod imenom Omorika Ventures. Pošto je dizajniran da bude  fond početnog rizičnog kapitala i prvi investitor startapa, planiramo da sa Omorikom upregnemo svo naše znanje, veštine predviđanja i strategije prilikom identifikovanja i negovanja tehnoloških inovacija. Ovaj novi fond nije samo investiciona platforma, već i zajednica naprednih mislilaca i inovatora.

Imajte na umu da i dalje nismo operativni jer smo u fazi prikupljanja kapitala. Ukoliko razmišljate da investirate vrlo radi ću vas uputiti u sve naše dalje korake i napredak. 

Sa Randevuom, ne samo da podržavamo jednu kompaniju, već i podržavamo revoluciju u razvoju tržišta. Uz Omorika Venture fond, mi otvaramo neka nova vrata u svetu tehnoloških investicija. Ukoliko želite da nam se pridružute u našoj viziji i želji da preoblikujemo standarde tehnoloških inovacija, molim vas da nam se obratite direktno. 

Radujemo se što ćemo biti deo priče koja se i dalje piše. 

Možete nam se obratiti direktno ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili upit. Pišite nam na milos@omorika.vc.