Blog

Nikad Jači: Osvrt na rast startap ekosistema Srbije u 2023.


Dok se poslednja radna nedelja u 2023. godini bliži kraju, iskoristiću priliku da se osvrnem na dinamičan razvoj startap ekosistema u Srbiji, obeležen izuzetnim uspesima ali i velikim izazovima. U ovom blogu, pomenuću ključne rezultate, novosti i trendove koji su obeležili startap ekosistem u godini za nama.

Pre nego napravim kratki rezime dešavanja u protekloj godini, bilo bi dobro da se podsetimo sa kakvim smo očekivanjima ušli u, još uvek, tekuću godinu. Prateći globalne trendove, bilo je za očekivati da će 2023. godina biti obeležena nastavkom nešto nižeg poverenja od strane investitora prema startapima, posebno onima u ranim fazama razvoja. Sredinom prošle godine, veštačka inteligencija i njena primena je postala glavna tema mnogih svakodnevnih poslovnih razgovora i bilo je očekivano da se taj trend nastavi. Takođe, kriza na tržištu rada, posebno tehnoloških kompanija je započela još tokom prošle godine, pa su očekivanja bila vrlo rezervisana u pogledu poboljšanja situacije, pogotovo u toku prva dva kvartala. Bez obzira na sve okolnosti, očekivanja su bila optimistična u pogledu rasta ekosistema, bar ako posmatramo broj startapa. Bilo je tu još dosta različitih očekivanja, zavisi koga biste pitali, ali hajde da vidimo šta se zapravo dogodilo u prethodnih dvanaest meseci.

Kao što sam naslov kaže “nikad jači”, aludirajući na de facto pozitivne trendove koji demonstriraju rast ekosistema, naravno, ako izuzmemo nivo investicija u domaće startape.

U 2023. godini, startap ekosistem Srbije beleži impresivan porast broja novonastalih startapa, što svedoči o dinamici i energiji unutar zajednice. Rastući entuzijazam i stalni izlazak inovativnih ideja naglašavaju vitalnost ovog ekosistema. Ipak, uprkos očiglednom porastu po broju startapa, postoje izazovi u procesima privlačenja kapitala, otvaranju novih tržišta i daljeg skaliranja, ali o tome ćemo detaljnije u nastavku.

Zavisi koga pitate, osnivača, zaposlenog u startapu ili pak investitora, individualni utisci o protekloj godini mogu se značajno razlikovati ali sveopšti utisak da nije bilo lako niti jednoj strani, a kada je i bilo?

Hajde da evaluaciju startap ekosistema podelimo u nekoliko segemenata, radi lakše ali i potpunije analize i to posmatrajući sledeće celine:

  • Investicije i finansiranje
  • Startap programi
  • Globalna vidljivost
  • Izazovi i učenja

1. Investicije i finansiranje

Tokom 2023, srpski startapi privukli su značajne investicije od strane domaćih i stranih investitora, ako ih ne posmatramo kumulativno. Ova podrška omogućila je razvoj ideja, proširenje timova i internacionalizaciju mnogih projekata. Odlučujući faktor za investitore bila je kombinacija talenta, inovacija i tržišnog potencijala koje su startapi demonstrirali.

Ipak, investiciona aktivnost bila je neuporedivo skromnija u poređenju sa prethodnim godinama, posebno ako posmatramo 2021. godinu. Ovaj trend i ne čudi, jer se zapravo ništa nije promenilo u Srbiji, investitori globalno pokazuju veoma oprezan pristup investiranju i više ne tragaju za tzv. jednorozima već tzv. zebrama. Zebra označava vrstu startapa koji se fokusira na održivost, društvenu odgovornost i profit, umesto isključivo na agresivno širenje i postizanje visokih profita. Ovaj koncept naglašava ravnotežu između profitabilnosti i društvenih vrednosti, suprotno tradicionalnom modelu "jednoroga" (Unicorn) koji se često koristi za opisivanje tehnoloških startapa s vrednostima od preko milijardu dolara, bez obzira na širi doprinos. Koncept "zebre" stavlja naglasak na integralnost, saradnju i dugoročnu održivost, suprotno fokusiranju isključivo na brzi rast i tržišnu dominaciju. Ovaj zaokret posledica je mnogih globalnih okolnosti i promena koje su sve intenzivnije u poslednje vreme. 

Kada govorimo o finansiranju, iako nije bilo mnogo direktnih uticaja na srpske startape, kolaps SVB- a, događaj je koji ne bi trebalo olako zaboraviti, jer iz njega možemo dosta naučiti.

  

Bilo kako bilo, videli smo “blagi oporavak” investicione aktivnosti, pogotovo u drugoj polovini godine pa bih se sada osvrnuo na neke od zanimljivih “deal- ova”.

Collabwriting je u oktobru na “How to Web” konferenciji u Bukureštu obezbedio 880.000 evra.  Domaći OTA Sync, obezbedio je 1,3 miliona evra seed investicije koju će iskoristiti za dalji rast i širenje na nova tržišta. Grupa poslovnih anđela okupljenih oko Inicijative “Digitalna Srbija” je takođe imala zapaženu investicionu aktivnost ove godine.

I naravno, kao jednu od najsvežijih informacija, pomenuo bih pre-seed investiciju od 325.000 evra koju je podigao Randevu od strane udruženih fondova na čelu sa ICT Hub Venture fondom. Kakvo rešenje razvija Randevu tim i kako je došlo do ovog deal-a možete pročitati u tekstu OVDE.

2. Startap programi

O tome kakvi modeli podrške startapima postoje kod nas pisao sam pre nekoliko meseci u blogu “Srpski startap ekosistem: Programi podrške za startape”  a sada je vreme da se osvrnemo na konkretne rezultate koje su ovi programi postigli tj. broj startapa koji su podržali. 

Inkubatori i akceleratori uvek su bili ključni igrači u podršci startapima u najranijim fazama razvoja. Ovi programi ne samo da pružaju finansijsku podršku već i mentorstvo, obuku i pristup mreži potrebnih resursa, što je posebno važno. U ovoj, veoma rizičnoj fazi, već nekoliko godina se ističu dva programa, a sada je prilika da pomenemo i broj startapa koji su podržali. 

U okviru četvrtog javnog poziva za pre-seed akcelerator “Raising Starts”, pristiglo je čak 270 prijava, a 40 timova izborilo je učešće u prvoj fazi programa. Oni razvijaju tehnološke inovacije u različitim industrijskim granama. Ranije u toku godine, Raising Starts je podržao svoju treću kohortu startapa, takođe širom Srbije. 

Na javni poziv “Smart Start- a” za podršku startapima pristiglo je ukupno 111 prijava, što ukazuje na visok nivo interesovanja i potencijala, kao i potrebu za finansijskom i tehničkom podrškom za poduhvate startapa u ranoj fazi razvoja. Kroz program je podržan 31 startap u ovoj godini. 

Broj prijava na ove ili slične programe nam ukazuje na to da iz godine u godinu postoji sve veći broj zainteresovanih za razvoj tehnoloških inovacija, što svakako ohrabruje. 

Ako posmatramo grupu startapa u nešto zrelijim fazama razvoja, pomenuo bih značajnu podršku koju su dobili od akceleratora Katapult, njih čak 20 tokom ove godine. EBRD kroz svoj program Star Venture je samo tokom 2023. godine podržao čak devet startapa iz Srbije, kojima su ponudili podršku u trajanju od 18 meseci. 

X2.0 progam koji realizuje ICT Hub u partnersvu sa F6S- om i Zabala Innovation iz Španije podržao je čak sedam startapa iz Srbije koji su u veoma intenzivnoj konkurenciji na evropskom nivou sebi obezbedili vaučer od po 30.000 evra. U toj grupi, četiri startapa se bave razvojem visoko-tehnoloških rešenja u oblasti poljoprivrede, dva u oblasti cirkularne ekonomije i jedan dolazi iz oblasti zdravstvenih tehnologija. 

Pored toga, ICT Hub je tokom ove godine realizovao i program Univerzum, u partnerstvu sa kompanijom Mozzart. Tokom pet meseci, kroz mentorstvo, edukativni sadržaj i domenski konsaltinig podržano je sedam startapa koji su u program ušli sa MVP- em koji nije lansiran na tržištu a većina je program završila sa svojim “live” MVP- em. Jedan od startapa se posebno izdvojio rezultatima koje je postigao, tako da je Match IT i nagrađen sa 20.000 evra od strane kompanije Mozzart. 

Ono što posebno raduje je to da su se u poslednjem kvartalu pojavila dva, sasvim nova, programa podrške u domaćem startap ekosistemu. Oba su kreirana od strane velikih kompanija sa ciljem da se udruže snage, resursi i naravno podrže inovativne tehnološke kompanije. A1 Partnering je lansirala kompanija A1, dok je OTP Banka kreirala i lansirala program pod nazivom OTP Connect, a oba programa su nastala u saradnji sa ICT Hub-om.

Oba programa su u fazi implementacije i vidljivi rezultati se očekuju ubrzo, početkom sledeće godine a ICT Hub nastavlja da povezuje startape i velike kompanije, baš kako smo to radili ove godine, okupljajući na Start Me Up događajima više stotina startapa odnosno korporacija u cilju približavanja, olakšavanja procesa upoznavanja i ostvarivanja saradnje između ove dve strane. 

3. Globalna vidljivost srpskog startap ekosistema (zapad vs. istok)

Za srpske startape, upoznavanje sa globalnim tržištima je imperativ, posebno zbog relativno malih razmera domaćeg tržišta i regiona. Srbija, i šire Balkansko područje, predstavljaju ograničeno okruženje u smislu potencijala rasta i broja korisnika. Stoga, da bi startapi ostvarili pun potencijal, neophodno je proaktivno se upuštati na globalnu scenu. Globalna ekspanzija omogućava ne samo širenje tržišta, već i pristup većem broju potrošača, investitora i partnera. Pored toga, upoznavanje s globalnim tržištima donosi dragoceno iskustvo i perspektivu koja može obogatiti inovacije i unaprediti konkurentske prednosti. Upravo su to razlozi sve veće globalne izloženosti ali i zainteresovanosti međunarodnih medija, konferencija, i takmičenja koja žele da privuku startape sa ovog područja. Na međunarodnoj sceni, Srbija je sve više prepoznata kao izvor inovacija i talenta.

Utisak je da su ove godine startapi putovali više nego ikada i to ne samo na “zapad” kako je to ranije bila praksa. Važnost prezentovanja domaćih startapa globalno prepoznale su mnoge institucije i organizacije koje su organizovale grupna putovanja a ja ću izdvojiti samo neka od njih. 

Web Summit već godinama privlači najveću pažnju javnosti zainteresovane za tehnologiju, inovacije i medije. I ove godine nije izostala poseta srpskih predstavnika, kojih je prema procenama bilo više stotina, od osnivača, zaposlenih, investitora, predstavnika Ministarstava, organizacija podrške itd. 

Za razliku od Web Summit- a koji je već postao tradicionalno mesto predstavljanja, po prvi put se veća delegacija predstavila na Expand North Star i GITEX Global događajima u Dubajiu. Uz podršku EBRD-a, pet srpskih startapa bilo je deo jednog od najvećih startap događaja na svetu. Kao predstavnik ICT Hub-a koji je partner EBRD-a i Expand North Star-a, lično sam imao prilike da se uverim u potencijal Azijskih tržišta i njihov značaj za globalnu ekonomiju, ali o tome u nekom drugom tekstu.

Još jedan u nizu izloženosti ka zemljama na istoku podržali su i organizovali Fond za inovacionu delatnost, Swiss Entrepreneurship Program, Inicijativa “Digitalna Srbija” i uz podršku Enterprise Singapore. Posetu SWITCH Singapur konferenciji omogućili su za sedam startapa kojima je nastup na tržištima Azije deo strateškog plana. Posetu Singapuru startapi su započeli serijom predavanja u Singapurskoj poslovnoj federaciji sa ciljem upoznavanja poslovne scene u Singapuru i jugoistočnoj Aziji. Enterprise Singapore im je dodatno organizovao sastanke sa potencijalnim partnerima i klijentima, ali i kompanijama koje su im predstavile mogućnosti i poslovne prilike u tom delu sveta. Takođe, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je organizovalo, uz podršku Privredne komore Srbije, zajednički odlazak i predstavljanje naučno-tehnoloških parkova na 25. Kineskom sajmu visoke tehnologije (China Hi-tech Fair) u Šenženu. Delegaciju je pored predstavnika NTP-ova činilo i sedam startapa iz Niša, Čačka, Novog Sada i Beograda. 

Svetska banka, Fond za inovacionu delatnost i Entrepreneurs Roundtable Accelerator organizovali su post-akceleratorski program u Njujorku za pet odabranih startapa iz druge kohorte Katapult akceleratora, koji su imali najveći potencijal da uđu na tržište SAD. Imali su priliku da učestvuju u specijalnim radionicama i dobiju pristup visokokvalitetnim mentorima za direktne konsultacije. Na kraju programa, startapi su se dva puta, u dva uzastopna dana, predstavili američkim investitorima, i na taj način dobili na licu mesta povratne informacije o primeni svog znanja. 

Analizirajući globalnu vidljivost startap ekosistema Srbije ne mogu da ne pomenem da je sredinom godine odabran prvi srpski superklaster. U okviru projekta “Srbija Inovira” koji realizuje ICT Hub uz podršku USAID- a, nakon jedne godine rada sa četiri pilot superklastera, odabran je jedan koji će dobiti dodatnu podršku. Jedinstven je cilj da Srbija bude globalno prepoznatljiva po ekspertizi, iskustvu, talentima i uspešnim poslovnim primerima iz oblasti blockchain- a i web 3 tehnologija. Superklaster pod nazivom “Odličan 3” nastojaće da postavi Srbiju u centar globalnih dešavanja u ovoj inovativnoj oblasti.

4. Izazovi i učenja

Za sam kraj, hajde da vidimo šta smo mogli naučiti iz izazova tokom ove godine. Nedostatak iskusnih kadrova, pojedinih ekspertiza, administrativne barijere, usiljeno otpuštanje zaposlenih od strane nekih kompanija, njihova borba za očuvanje reputacije i naravno nedostatak privatnog kapitala, samo su neki od izazova. 

Bez obzira na to, optimizam i entuzijazam u investiranju u domaći startap ekosistem ostaju prisutni, s nadom da će 2024. godina doneti stabilizaciju i rast.

Još jednom smo se uverili da strpljenje i upornost predstavljaju vrline osnivača i da posvećeno učešće u aktivnostima zajednice doprinosi svima, od onih najiskusnijih do onih koji tek ulaze u ovaj svet. Upravo sa tim ciljem radili smo na aktiviranju šire zajednice i započeli Startup Meetup.  

Startup Meetup predstavlja seriju događaja koji su zajedno pokrenuli ICT Hub, DSI i Garaža sa ciljem da se praktično iskustvo i znanje srpskih startap osnivača ali i drugih domenskih eksperata podeli sa širom startap zajednicom ali i da se članovi međusobno upoznaju. 

Još jednom smo se uverili kakva nesebičnost odlikuje ljude koji su deo ove zajednice, želja da se pomogne kolegi, podeli iskustvo, poveže sa važnim kontaktima svakako nije izostala a to predstavlja suštinski osnov za dalji razvoj.  

Srbija je nastavila da se pozicionira kao centar tehnoloških inovacija, pogotovo u regionu Zapadnog Balkana, s uspehom u različitim sektorima. Startapi fokusirani na veštačku inteligenciju, blockchain, agritech, zelene inovacije i edukaciju, samo su neki primeri industrija u kojima su ostvarili značajan progres. 

U 2023. godini, veštačka inteligencija postala je (ili ostala) važna tema razgovora. Dok jedni izbegavaju veštačku inteligenciju, drugi je uspešno koriste, a treći je aktivno razvijaju i postižu izuzetan rast svojih proizvoda i usluga.

Inovacije, investicije i podrška zajednice predstavljaju temelj za nastavak uspešnog razvoja u narednim godinama. Kroz izazove i trijumfe, srpski startapi nastavljaju da oblikuju budućnost tehnološkog preduzetništva u zemlji. Uz očekivanje novih izazova i neizvesnosti, usudio bih se zaključiti - budućnost srpskog startap ekosistema je svetla i obećavajuća.