Projekat

X2.0


ICT Hub je dobio svoj prvi Horizon projekat koji nosi ime X2.0, što nas pozicionira među malobrojne organizacije koje nisu univerziteti i istraživačke institucije u našoj zemlji, a koje su dobile finansiranje kroz ovaj mehanizam. To predstavlja sjajnu početnu tačku za dalje učešće na Horizon Europe i drugim projektima Evropske komisije koji su usmereni na razvoj startap i inovacionog ekosistema.

Kako bi bila konkurentna na globalnim tržištima, koja su sve više definisana novim tehnologijama, Evropa treba da iskoristi svoj odličan istraživački i startap ekosistem. Postoji značajan investicioni jaz za digitalne inovacije i startape, posebno u centralnom, jugoistočnom regionu i drugim zemljama koje imaju slab učinak u oblasti istraživanja i inovacija.

X2.0 je razvojni program koji finansira EU i koji nastoji da obezbedi skaliranje deep-tech startapa u EU obezbeđivanjem prilagođenih, šestomesečnih programa rasta fokusiranih na industriju, koji će delovati kao katalizator tehnoloških rešenja spremnih za tržište u 5 uticajnih oblasti: Proizvodnja i cirkularna ekonomija, Agritech, HealthTech & BioTech, Pametni gradovi i održivost, Data & AI).

Projekat će distribuirati 1,5 miliona evra u inovacije i usluge razvoja 50 deep-tech startap kompanija. X2.0 će lansirati pet javnih poziva, po jedan za svaku ključnu oblast/kohortu. Usluge podrške će pružati odabrani eksperti iz industrije (Impact Builders) koje će biti kreirane prema potrebama svakog pojedinačnog startapa.

Tehnološki uticaj: Jačanje veština 50 startap kompanija neophodnim tehničkim znanjem i resursima i omogućavanje partnerstva za projekte istraživanja i razvoja.

Društveni uticaj: jačanje deep-tech ekosistema zemalja koje imaju slab učinak u oblasti istraživanja i inovacija, obezbeđujući jednake mogućnosti za razvoj, posebno podršku kompanijama koje vode žene.

Ekonomski uticaj: Pružanje prilika, razvoj ekosistema i jačanje lokalne ekonomije omogućavaju startapima da dobiju finansiranje i podršku, sa povratnim efektom na tržište rada i širu ekonomsku stabilnost.


Ključne informacije:

Donator: European Union
Trajanje: 01.11.2022-30.10.2024.
Partneri: F6S iz Irske i Zabala Innovation Španija
Veb stranica Veb stranica