Vesti

Lansirali smo X2.0, prvi projekat koji sprovodimo u okviru Horizon Europe programa!

ICT HubAutor: ICT Hub


Pred kraj 2022 delimo još lepih vesti - ICT Hub prvi put realizuje projekat u okviru Horizon Europe programa, pod nazivom X2.0!

Horizon Europe predstavlja ključni EU program za finansiranje inovacija i istraživanja a ICT Hub se pozicionirao među malobrojne organizacije koje nisu univerziteti i istraživačke institucije u našoj zemlji, a koji su dobili finansiranje kroz ovaj mehanizam.

X2.0 ima za cilj da podrži 50 deep-tech startapa u njihovom unapređivanju i skaliranju kako bi postali budući tehnološki lideri u Evropi, tako što će obezbediti usluge koje su im prilagođene, orijentisane na potrebe i fokusirane na tržišni rast.

U okviru projekta biće uspostavljen X2.0 Impact Hub koji će činiti 350 validiranih Impact Builder-a (eksterni pružaoci usluga) koji su u mogućnosti da isporuče usluge startapima širom Evrope ( pristup finansijama, komercijalne strategije, tehničke konsultacije, pravne aktivnosti, itd.). Tokom dve godine, projekat će isporučiti €1.5M u vaučerima, u vrednosti od 30k€ svakom startapu, čime će platiti usluge Impact Builder- a.

U okviru projekta biće objavljeno 5 tematskih poziva za selekciju startapa:

  • Proizvodnja i cirkularna ekonomija
  • Agritech
  • HealthTech i BioTech
  • Pametni gradovi i održivi razvoj
  • Data i AI 

Projekat će realizovati međunarodni konzorcijum koji uključuje kompanije iz tri evropske zemlje: Irske (F6S), Španije (Zabala Innovation) i Srbije (ICT Hub).

Na vebsajtu projekta možete pronaći više informacija i ostati u toku sa svim novostima. Raspisivanje prvog javnog poziva za startape očekuje se početkom sledeće godine.