Blog

Uspešna saradnja korporacije i startapa: transformacija biznisa kroz inovaciju

ICT HubAutor: ICT Hub


Studija slučaja saradnje između OTP banke i Protokol.ioDanašnje poslovno okruženje, koje zahteva inovativna rešenja i dodatnu vrednost za klijente, prepoznaje saradnju korporacija i startapa kao odličnu polaznu tačku za ostvarenje takvog cilja. Inovacije, proistekle iz takvih saradnji, menjaju način na koji kompanije pristupaju uslugama koje nude poslovnim klijentima.

Primer jedne tako uspešne saradnje, koja se izdvojila u odnosu na veliki broj drugih, je ona nastala između OTP banke i domaćeg startapa Protokol.io. Ono što je povezalo ovu banku i perspektivni startap jeste zajednička vizija- želja da pomognu malim i srednjim preduzećima da unaprede svoje poslovne procese.

Ovaj zajednički cilj nije samo stvar poslovnog interesa, već i odgovor na stvarne potrebe poslovnih klijenata. Podaci koji nastaju u poslovnim transakcijama često kasne i nalaze se na različitim mestima. OTP banka i Protokol.io udružili su snage kako bi pronašli efikasno rešenje za ovaj problem. Stvorili su platformu koja je omogućila prikupljanje i sinhronizaciju svih tih podataka na jednom mestu.

Saradnja između OTP banke, jednog od lidera na domaćem bankarskom tržištu i startapa Protokol.io koji se bavi digitalnom transformacijom poslovanja kompanija, odličan je primer šta dobijemo kada spojimo resurse i inovacije. Ova saradnja ne samo da je proširila portfolio usluga OTP banke van tradicionalnog bankarstva, već je donela i neprocenjivu dodatnu vrednost njihovim klijentima. S druge strane, Protokol.io je uspeo da stvori poslovnu aplikaciju koja rešava sve probleme malog ili srednjeg biznisa na jednom mestu.

Svoja pozitivna iskustva predstavnici OTP banke i startapa Protokol.io podelili su na događaju Start Me Up. Za sve one koji se pripremaju da započnu jednu ovakvu saradnju, iskustva uspešnog povezivanja ideja iz startapa s jedne i potreba banke da unaprede svoje usluge s druge strane mogu biti korisna.

Na koji način je započeta saradnja između OTP banke i Protokol.io startapa?

Izazov- mali i srednji biznisi koriste više alata kako bi zaokružili poslovni proces. Podaci koji nastaju tom prilikom kasne i ne nalaze se na jednom mestu, što otežava poslovanje. Analizirajući ovaj problem Protokol.io je došao do zaključka da poslovnim klijentima banke treba ponuditi jedno mesto na kome će, u partnerstvu sa njom, moći da završe veliki deo svog posla. Takođe, uvideli su i problem na finansijskom tržištu koji se odnosi na nisku digitalnu pismenost preduzetnika, koji se obraćaju banci tek kada uoče neki problem.

OTP banka i Protokol.io su bili učesnici dosadašnjih Start Me Up događaja, gde su prepoznali potencijal međusobne saradnje. Ovaj startap je imao odličnu ideju i rešenje kako da ubrza proces poslovanja malih i srednjih biznis klijenata banke, a OTP je prepoznao priliku da klijentima ponudi proširenu uslugu. Članovi tima startapa su svoju ideju izložili opširno i detaljno. Svojim upornim pristupom da je ovo odlično rešenje za banku, pridobili su poverenje OTP tima i njihova saradnja je započela.

Platforma koja menja poslovanje malih i srednjih preduzeća

Kreiranje rešenja- tim startapa Protkol.io dobro je upoznat sa poslovanjem malih i srednjih biznisa i njihovih potreba. Istražujući ih započeli su izradu poslovne aplikacije koja će služiti za sinhronizaciju svih poslovnih transakcija u realnom vremenu. Shvativši da je problem kašnjenja informacija veliki i da je zbog njega usporen rad preduzeća, njihova namera je bila da smanje ovaj raskorak i ubrzaju procese u trgovini.

Rezultat- stratap Protokol.io kreirao je aplikaciju za poslovne klijente OTP banke, koja olakšava analizu poslovanja malog ili srednjeg biznisa i pruža alate da se biznis postavi na čvrste osnove. Sve ovi relevantni alati za poslovanje objedinjeni su na jednom mestu, kako bi vlasnik biznisa mogao da što brže i lakše obavi sve poslove. Uz pomoć ove jedinstvene tačke upravljanja, svim poslovnim procesima unutar jedne organizacije, biznisima je omogućena i lakša komunikacija sa dobavljačima, ali i kupcima.

Za banku, koja je ponudila proširenu, „beyond banking“ uslugu, ova aplikacija je jasan pokušaj da budu nešto više od banke-partnera svojim poslovnim korisnicima. Ona je odličan alat za akvizicije, jer je ponuđena novim klijentima, ali i za zadržavanje postojećih kada se i oni budu upoznali sa njom u sledećoj etapi.

Zbog čega je ova saradnja uspešna?

Jedno institucionalno „DA“ je dovoljno za početak – u velikim korporacijama, kao što je OTP banka proces donošenja odluka nije uvek toliko brz koliko bi startapi želeli. Njihova agilnost podrazumeva i brzinu odlučivanja, pa je ponekad teško da shvate kako je u većim timovima. U OTP banci se svakodnevno radi na poboljšanju i ubrzanju procesa donošenja odluka, posebno u saradnji sa startapima. Oni su inkorporirali institucionalno „DA“ u ovoj saradnji, onog trenutka kada je prepoznata vrednost aplikacije za banku. Ovakav pristup je važan kako bi bila data šansa mladim, novim timovima da donesu sveže ideje i razviju ih na obostrano zadovoljstvo.

Strpljenje i međusobno poverenje su ključni – timovi koji sarađuju na jednom ovakvom projektu su prilično različiti, baš kao i procedure kroz koje prolaze tokom odlučivanja. Dok se u timu startapa sve odvija mnogo brže, u korporacijama postoje procedure koje se ne mogu zaobići. To je posebno slučaj kada su banke u pitanju, jer one podležu velikom broju regulativa. Kako bi saradnja bila uspešna, i jedna i druga strana moraju da budu strpljive i da imaju poverenja u proces, ali i jedni u druge. Procedure, kroz koje se prolazi, od bazične provere startapa, pa do čekanja na donošenje odluka, postoje s razlogom kako bi proizvod koji izlazi na tržište bio 100% spreman.

Visok nivo poznavanja tech rešenja je jako važan na početku – kako bi saradnja uopšte bila započeta, tim iz korporativnog sveta treba da razume šta je proizvod, kako će on funkcionisati i koje će benefite doneti njihovim klijentima. Zbog toga je važno da prezentacija startap rešenja bude jednostavna za razumevanje. S druge strane, od izuzetnog značaja je visok nivo tehničkog znanja na strani korporacije, kako bi prepoznali vrednost rešenja i uzeli ga u razmatranje.

Šta je glavno postignuće ove saradnje?

OTP banka se pozicionirala na tržištu kao relevantan partner malih i srednjih biznisa, koji im nudi na jednom mestu sve što je potrebno za njihovo uspešno poslovanje. Aplikacija koju je izradio tim Protokol.io startapa menja poslovanje biznis klijenata banke na bolje i pruža im mogućnost da manje vremena provode u administraciji a više u unapređenju svojih proizvoda.

S druge strane, Protokol.io se dokazao kao uspešan startap sa ekspertizom na najvišem nivou uz pomoć koje je napravljeno rešenje prilagođeno klijentima banke. Upravo je ekspertiza ono što će im doneti produžetak saradnje i potencijalni plasman proizvoda na druga tržišta na kojima OTP banka posluje. Inicijativa za započinjenje ovog projekta, kao i upornost i uverenost u uspeh istog, odličan su pokazatelj da startapi imaju i te kako šta da ponude korporacijama

Ukoliko ste startap spreman za inovacije i tražite partnera koji će vas podržati na putu rasta, onda verujemo da je OTP banka partner za vas. Pozivamo sve ambiciozne startape da se pridruže OTP Connect platformi  i istraže mogućnosti saradnje.