Vesti

Kojih 8 privrednih oblasti ima najveću šansu za uspehom u Srbiji?


Zvanično je predstavljen projekat „Srbija inovira“ predstavnicima privrede, startap i akademske zajednice, finansijskog, vladinog i nevladinog sektora sa ciljem da zajedno rade na stvaranju povoljnog okruženja za inovacije u Srbiji, čime će se ubrzati ekonomski razvoj u najperspektivnijim industrijama.

Prva faza projekta podrazumeva sveobuhvatno istraživanje kako bi se identifikovale oblasti za inovacije kojima će se ovaj projekat baviti, a danas je, posle prvog preseka, predstavljeno osam domena koji u Srbiji imaju najveću šansu za uspeh.

„Bez obzira na to što svi znaju da su neki od najvećih svetskih pronalazača u protekla dva veka bili Srbi, sada je krajnje vreme da srpski inovatori ovog veka postanu poznati. U proteklih pet godina, videla sam dosta lokalnih uspešnih priča u digitalnoj sferi, od kompanija poput Nordeusa, do Seven Bridges Genomics, kao i CarGo i Strawberry Energy. Uspesi ovih kompanija potvrđuju da definitivno postoji potencijal. Međutim, potrebno je više, Srbiji je potrebno više. Srbiji naročito treba češće zajedničko angažovanje inovativnih startapova i tradicionalne privrede“, rekla je Šenli Pinčoti,vršilac dužnosti direktora misije USAID u Srbiji na događaju povodom otvaranja.

Šenli Pinčoti, vršilac dužnosti direktora misije USAID u Srbiji; Kosta Andrić, generalni direktor ICT Hub-a; Aleksandra Popović, rukovodilac projekta Srbija inovira; Branka Anđelković, suosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika

 


Kosta Andrić, generalni direktor ICT Hub-a, objašnjava: „Poslednjih godina pojavili su se mnogi elementi inovativnog ekosistema, na stotine startapova, hubova, inkubatora, akceleratora. Sve više kompanija, čak i mala i srednja preduzeća, prepoznaje važnost inovacija, pa počinju da sarađuju, razvijaju digitalne strategije i podstiču preduzetništvo. Imamo i velike zakonodavne promene kojima se pruža podrška inovacijama i uslugama e-trgovine u Srbiji. Ono što nam sada treba je hrabra i konkretna strategija, zasnovana na globalno dokazanim konceptima i specifičnim potencijalima koje znamo da imamo. Zarad takvih aktivnosti, ključno je da pažljivo identifikujemo specifične oblasti u okviru kojih ćemo povezati pojedinačne igrače i dobiti neophodnu tehničku, institucionalnu i finansijsku podršku. Imali smo sreće da naiđemo na partnere koji prepoznaju ovu viziju i podržavaju nas.“

„Kroz prvu fazu istraživanja, mapirali smo osam domena koji imaju najviše potencijala: veštačka inteligencija, blockchain tehnologija, visokotehnološka poljoprivredna proizvodnja, industrija video igara, rešenja za pametna okruženja, eko-pametni energetski izvori, napredni materijali i napredni procesi proizvodnje i biotehnologija. Istraživanje će trajati do jeseni, kada ćemo odlučiti koja četiri domena želimo da testiramo u stvarnom okruženju kroz četiri pojedinačna superklaster pilot projekta. Tada ćemo pozvati širu javnost da se uključi, zato vas pozivamo da nas pratite. Testiranje će nam pokazati koji je to domen koji ima najveće šanse da napravi ekonomski iskorak u našoj privredi i time postane prvi srpski superklaster“, rekla je Aleksandra Popović, rukovodilac projekta Srbija inovira.

„Na samom događaju organizovano je glasanje, jer smo želeli da vidimo šta naši gosti misle o rezultatima prvog preseka istraživanja. Pokazalo se da najviše veruju u visokotehnološku poljoprivrednu proizvodnju, veštačku inteligenciju i gejming industriju. Ostaje nam još dosta posla, sprovešćemo 100 intervjua i 1000 upitnika sa relevatnimm sagovornicima i do jeseni izabrati četiri najperspektivnije oblasti“, dodala je Branka Anđelković, suosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika.

ICT Hub u saradnji sa USAID-om, uz svoje partnere Centar za istraživanje javnih politika i WM Equity partners, je pokrenuo projekat “Srbija inovira” ćije će aktivnosti trajatičetiri i po godine. U okviru projekta, radiće se na kreiranju okruženja koje je pogodno za inovacije čime će se ubrzati razvoj, uvođenje i skaliranje novih ekonomskih modela. Osnovna ideja projekta jeste kreiranje novih mogućnosti da bi se ojačala srpska privreda kroz model kojim se naglašava razvoj održivih inovacija i ohrabruju lideri u industriji, tradicionalne kompanije, mala i srednja preduzeća, startapovi i akademske i istraživačke institucije da rade na inovacijama i da sarađuju na velikim projektima, kako bi se ubrzao rast u nekim od najperspektivnijih industrija u Srbiji.