Blog

Cloud za svaku potrebu: Kako odabrati pravu public cloud platformu


Cloud tehnologija od svog početka transformiše poslovni svet na svim nivoima. Od velikih korporacija koje koriste cloud za optimizaciju svojih radnih procesa do dinamičnih startupa “rođenih u cloud-u” - uticaj je sveprisutan. Ova tehnologija ne samo da pojednostavljuje operacije, već i kontinuirano podstiče inovacije koje su transformisale čitave industrije.

Operativna efikasnost, fleksibilnost i skalabilnost resursa koje cloud nudi, privlače sve više kompanija i organizacija; i mada se još uvek svrstava u domen inovacija, prema Gartner-u, cloud tehnologija će do 2028. postati business necessity.

Koncept cloud computing-a seže do 60-ih i 70-ih i razvoja virtuelizacije, a moderni cloud koji danas znamo - virtuelna infrastruktura, platforme za razvoj i kompletne aplikacije - započeo je Amazon. Umesto da se pomiri sa činjenicom da koristi svega 10% kapaciteta, američki gigant pretvorio je problem u IaaS - infrastructure as a service, model koji omogućava on-demand pristup resursima kao što su serveri, skladištenje, mreža i virtualizacija.

Oslanjanje na tehnologiju kao što je cloud za razvoj i operacije na papiru zvuči idealno. Plaćaš onoliko koliko trošiš, resursi su uvek dostupni i zaštićeni, UX aplikacije je poboljšan a development cycle je brži i efikasniji. Međutim, da bi uvođenje cloud-a u donelo očekivane (i bolje) rezultate, neophodno je da mu prethodi due diligence čime se donosi informisana odluka pri odabiru optimalnog cloud rešenja. U ovom edukativnom vodiču, istražujemo servise, specifičnosti i prednosti tri najzastupljenije public cloud platforme, AWS, Azure i Google Cloud, kako bismo vam pomogli da izaberete pravu platformu za vaš startap.

Pre svega – na šta obratiti pažnju?

Kompanije često imaju poteškoće pri definisanju cloud strategije ili povezivanju te strategije sa širom biznis strategijom. Pre nego što odgovorite na pitanje da li će prelazak na cloud doneti korist vašem startapu, važno je da znate šta tačno želite da postignete uz pomoć ove tehnologije. Imajte na umu da ne postoji univerzalni recept za cloud uspeh, već da za svaku specifičnu potrebu postoji odgovarajuće cloud rešenje. 

Razmislite o specifičnim potrebama vašeg startapa: da li vam je potrebna visoka skalabilnost, napredni alati za analitiku ili nešto treće? Dok vagate na osnovu servisnih prioriteta, nemojte zaboraviti prateće komponente koje utiču na uspešnost nakon migracije – pogotovo na duže staze. To su:

  • Procena troškova

Kada se procenjuju troškovi, ključno da se sagledaju potrebe sa aspekta skalabilnosti, performansi i specifičnih zahteva aplikacija. Na primer, može biti korisno proceniti kako konkretne cloud platforme obračunavaju troškove za različite tipove workload-a kako bi se odabrao optimalni model plaćanja koji najbolje odgovara vašem budžetu i KPI-jevima.

  • Integracija i podrška

Razmotrite nivo podrške, dostupne integracije sa drugim alatima i jednostavnost korišćenja platforme. Neretko se događa da, usled nedostatka in-house ekspertize za cloud operacije ili nestrateškog pristupa odabiru computing rešenja, prelazak na cloud donese više glavobolje nego olakšanja.

Usklađivanje workload-a sa public cloud rešenjima

U moru cloud provajdera ističe se sveto trojstvo koje čine AWS, Azure i Google Cloud. Naravno da svaki od njih odlikuje set servisa, alata i resursa dizajniranih da odgovore na čitav spektar IT potreba jedne kompanije, no ipak postoje specifičnosti zahvaljujući kojima se pozicioniraju više ili niže u očima korisnika.

Amazon Web Services je lider na tržištu cloud usluga sa najširim portfoliom servisa. Startapi koji žele visok stepen skalabilnosti i veliki izbor usluga često se okreću AWS-u, od kojeg i potiče concept public cloud-a kakav danas znamo.

Azure predstavlja integrisanu platformu za cloud computing koja nudi napredne alate za razvoj, upravljanje i analizu podataka. Za startape koji se fokusiraju na analitiku podataka ili integraciju sa Microsoft tehnologijama, Azure pruža brojne mogućnosti za razvoj i skaliranje aplikacija.

Google Cloud nudi moćne alate za ML, analitiku podataka i napredne cloud servise. Startapi koji žele da primene analitiku i veštačku inteligenciji ili koji koriste Google-ove tehnologije kao što je Kubernetes često biraju Google Cloud, na kom su hostovani i svi Google servisi.

AWS vs Azure vs Google Cloud: poređenje

Razlike između tri glavna igrača mogu se sagledati evaluacijom kroz ključne parametre, koje smo sumirali u tabeli ispod:

 

 

        AWS

        Azure

  Google Cloud

Suite of services

  200+

  200+

  100+

Cloud regions

  31

  60+

  37

Availability zones

  99

  3 per region

  112

Global coverage

245 countries and territories

  140 countries

200+ countries and territories

Compliance offerings

143 (including security standards)

  100+

  100+

Compute

Amazon Elastic Compute Cloud

Azure Virtual Machines, Azure Container Instances, Azure App Service, etc

Google Compute Engine

Relational and non-relational databases

  15

  10

  9

Storage

Simple Storage Service

Azure Blob Storage

Cloud Storage

Hybrid and multi-cloud strategy support

AWS Outposts

Azure Stack

Anthos

IoT

AWS IoT Core

Azure IoT Hub

Cloud IoT Core

Serverless functionality

AWS Lambda

Azure Functions

Cloud Run

Key AI/ML offerings

Amazon SageMaker, Amazon Augmented AI, Amazon Forecast, Amazon Personalize, etc

Applied AI Services, Amazon Bot Services, Azure Cognitive Services, Anomaly Detector, Kinect DK, etc

Vertex AI, Speech-to-Text, Text-to-Speech, Translation AI, Dialogflow, etc

Pricing

- Pay-as-you-go model

- Pay-as-you-go model

- Pay-as-you-go model

- Free account + 12-month Free Tier offers for newcomers

- Free account + $200 credit to spend in the first 30 days after signing up + 55+ free services for 12 months

- Free account + $300 credit to spend

 

- 40+ services are always free

- 20+ free products for all customers


I dalje niste sigurni koji cloud je najbolji za vaš startap? 

Uprkos neospornom usponu cloud tehnologija i novih servisa na public cloud platformama, mnoge startap kompanije ne uspevaju da (dovoljno dobro) iskoriste ova rešenja za rešavanje svojih poslovnih i tehničkih izazova. Specifičnost servisa i različiti modeli naplate public cloud provajdera stvaraju svojevrsnu konfuziju prilikom izbora, a zatim i u domenu upravljanja cloud okruženjima. Nesumnjivo najkraći put za rešavanje ove konfuzije jeste oslanjanje na specijalizovanu ekspertizu.

Značajan doprinos uspešnoj transformaciji daju multi-cloud provajderi, čije iskustvo u planiranju cloud strategije, poznavanje prednosti različitih platformi i utilizacije tih prednosti u konkretnim biznis scenarijima pomažu kompanijama da u moru rešenja izaberu najbolje za svoje poslovanje. Za startape koje muči dilema „Koji cloud?" je stoga pravo pitanje „Da li možemo sve sami?". 

Sam odgovor zavisi od dostupnosti in-house ekspertize. Ukoliko nemate dovoljno resursa i vremena da samostalno isplanirate prelazak na cloud, napravite komparaciju platformi i sagledate svaku od njih iz ugla svog biznisa, saradnja sa cloud partnerom može vam pomoći da ne samo ubrzate transformaciju, već da osigurate njen uspeh.

Zbog toga što većina startapa u ovom procesu treba podršku, razvili smo partnerstvo sa  kompanijom specijalizovanom za cloud - Mainstream. Cilj nam je da dodatno edukujemo startape putem niza radionica i pružimo vrlo prilagođeno savetovanje od strane vrhunskih eksperata u ovoj oblasti.