Portfolio

Podrška razvoju digitalnih rešanja za pravosuđe po meri građana


USAID-ov projekat "Pravda za sve" petogodišnji je projekat osmišljen da pomogne Vladi Republike Srbije da reši pravne probleme građana i olakša im pristup pravdi kroz osnaživanje pravosudnog sistema i njegovih nosilaca i ostvarivanje zagarantovane vladavine prava. Projekat "Pravda za sve" osnažiće građane Srbije da bolje upoznaju i služe se pravom i svoji pravima kroz uspostavljanje partnerskog odnosa između aktera u pravosuđu i lokalnih zajednica kako bi zajedno došli do inovativnih pristupa i rešenja za pravne probleme te unapređenja pravnih usluga.

ICT Hub ima ulogu partnera na projektu "Podrška razvoju digitalnih rešanja za pravosuđe po meri građana" i zadužen je za grupu aktivnosti koje se odnose na:

  • Unapređivanje iskustva ljudi prilikom pristupa pravnim uslugama
  • Formiranje mreža inovacija za lakše otkrivanje i rešavanje problema u pristupu pravdi
  • Podsticanje uključivanja zajednice u rešavanje problema radi identifikacije izvodljivih rešenja. Ove aktivnosti se sprovode kroz organizovanje hackathon-a, Ideation program-a, razvoja alata za e-pravosuđe kroz klikabilne prototipove, uspostavljanje programa inkubacije itd.

Kao rezultat ovih aktivnosti, USAID-ov projekat "Pravda za sve" poboljšaće kvalitet i efikasnost pravde i transparentnost rada sudova, te na taj način doprineti rezilijentnosti i opštem cilju USAID-a za prosperitetnijom i demokratskom Srbijom posvećenoj evropskim integracijama i oslanjanju na sopstvene resurse. 


Ključne informacije:

Donator: Američka agencija za međunarodnu saradnju (USAID/Srbija)
Trajanje: Septembar 2023. – Septembar 2028.
Veb stranica