Data Science Akademija

Pre par meseci, u jednom beogradskom kafiću, nadomak Playground-a, okupila se jedna mala grupa ljudi. Na poziv Natali Delić, CTO Vip Mobile-a, tu su se našli Kosta Andrić, izvršni direktor ICT Hub-a, kao i predstavnici Data Science Serbia, Branko Kovač, Darko Marjanović i Miloš Milovanović. Tada se rodila ideja o prvoj Data Science akademiji. Ili kako je povodom zatvaranja akademije, kroz šalu izjavio Kosta Andrić ,,Natali nas je tada pitala da li hoćemo da organizujemo Data Science akademiju, i kada počinjemo, tako da nismo imali puno izbora.’’

Data Science Akademija je počela pre tri meseca i okupila je 12 polaznika iz tri velike kompanije – Vip Mobile, Societe Generale Srbija i Delhaize Srbija. ,,Nauka o podacima kao oblast, zahteva set različitih veština u svakodnevnom radu, tako da su i polaznici odabrani tako da njihove veštine obuhvataju tehnološke i poznavanje domenskog biznisa industrije iz kojih dolaze – telekomunikaciona industrija, inudstrija maloprodaje i bankarske usluge.’’, rekao je Miloš Milovanović. Svaka od ovih firmi podelila je određene podatake iz svog domena poslovanja sa polaznicima. Učesnici su nasumično raspoređeni po timovima i učenje je moglo da počne. Tokom tri meseca, oni su dva puta nedeljno dolazili na radionice i radili sa mentorima koji su eksperti u oblasti nauke o podacima, a između radionica vredno radili na svojim projektima. Neki od polaznika imali su tehničko predzanje, dok je bilo polaznika bez predznanja.

,,Pre svega, moram da naglasim da ja nisam tehničko lice, nikada se nisam bavila programiranjem i nikad pre dolaska na akademiju nisam napisala ni liniju koda u svom životu. Za nekoga ko je došao ovde, gde se radi o naprednom programiranju, ova avantura je bila prilično uzbudljiva i veoma izazovna. Bilo je izazovno i teško, ali ne i nemoguće. Samu sebe sam iznenadila količinom stvari koju sam naučila i načinom na koji sam uspela da savladam neke teme.’’, podelila je sa nama Jovana Barjaktarević iz Vip Mobile. Među njima su se našli matematičari, programeri, ekonomisti, psiholozi, pa čak i jedan difovac. Delovalo im je kao da su potpuno nasumično odabrani da budu tu, ali kako je vreme polako prolazilo, shvatili su da dopunjuju jedni druge i da postaju pravi timovi.

,,Akademija je bila veliki izazov za nas, nas 12 koji smo iz različitih industrija, različitih obrazovanja. Iako smo bili podeljeni u tri tima, ja na to gledam kao da smo svi bili jedan tim, jer smo zajedno prolazili sve te sesije prethodna tri meseca. Akademija je bila i više nego korisna, a verujem da ćemo se svi potrduiti da znanje koje smo stekli koristimo još više na poslu, ako do sada nismo koristili. Već sam tražila da mi instaliraju Python na poslu.’’, izjavila je jedna od polaznica akademije, Dragana Rosić Milovanović iz Societe Generale banke. Pored toga što su upoznali sa programiranjem, učesnici prve Data Science akademije, naučili su kako izgleda model po kom se realizuje jedan data science projekat. Ali, nije sve tako glatko išlo. Jedan od velikih problema sa kojima su se susreli, bio je kvalitet dobijenih podataka, pa su mnogo vremena utrošili na sređivanje i pripremu istih. Shvatili su koliko je priprema podataka bitan proces, koji može odrediti dalji tok samog projekta. ,,Sretao sam se sa podacima tokom celog života. Ovde sam naučio da može malo drugačije da se radi sa tim podacima, da se na brži način obrađuju i da može da se dobije neki model koji će praviti predviđanje i daće nam vrednost iz tih podataka koja će kasnije moći da se iskoristi u poslu.’’, rekao je polaznik Srđan Nešić, koji dolazi iz Delhaize Srbija.

U nekim slučajevima, dolazilo je i do promene toka projekta i rešavanja problema, zbog toga što su polaznici uočavali razne nepravilnosti u podacima, što ih je navelo da se pozabave temom prevara. Timski rad, zajedničko učenje i rešavanje problema dovelo ih je do boljeg razumevanja podataka i rada u timu. ,,Mislim da još uvek niste svesni dovoljno da shvatite koliko ćete koristiti znanje koje sada imate. Naučili ste da postoji neka vrednost u podacima, i da ako dovoljno duboko kopate, možete doći do rešenja za neke probleme.’’, ovim rečima se Natali Delić obratila svim polaznicima po završetku prezentacije rešenja.

Svoje utiske o akademiji podelio je i Kosta Andrić: ,,Data Science akademija je jako važna iz nekoliko razloga. Pre svega tri kompanije koje dolaze iz različitih industrija, njihovi zaposleni pomešani u tri tima rade na rešavanju važnih poslovnih problema. Ovo je pionirski poduhvat u Srbiji. Druga stvar je da se ti ljudi vraćaju u svoje kompanije, osnaženi sa velikim znanjem o tome na koji način posmatramo podatke. Ono što je bio cilj ICT Hub-a jeste da pokušamo da okupimo tri industrije i da razmišljamo koji su to novi biznis modeli i biznis prilike koje ove tri industrije mogu da rade zajedno. Veoma smo zadovoljni i radujemo se drugoj generaciji. ‘’

Autor: Aleksandra Jovičić

Šta radimo

We like exceptional people, projects that can scale to beyond, and mindsets imprinted with technology.

Za dodatne informacije
kontaktiraj nas: