Vesti

SME HUB: Unapređenje domaćih firmi za globalna partnerstva


Uzbudljive promene stižu u srpsku privredu sa lansiranjem projekta - SME HUB. Ovaj jedinstveni poduhvat ima za cilj transformaciju domaćih malih i srednjih preduzeća, pružajući im priliku da postanu konkurentni na globalnom tržištu i ostvare značajna partnerstva sa multinacionalnim kompanijama. SME HUB radi na spajanju i stvaranju saradnje između lokalnih firmi i multinacionalnih kompanijama. Projekat je pokrenut početkom jula 2023. godine sa ambicijom da unapredi srpsku ekonomiju putem jačanja sektora malih i srednjih preduzeća.

Svetske multinacionalne kompanije često uvoze poluproizvode i komponente za svoju proizvodnju iz inostranstva. SME HUB menja ovu dinamiku tako što selektuje potencijalne dobavljače među domaćim firmama i podržava njihovu saradnju sa velikim korporacijama. Ova inovacija ne samo da potencijalno otvara nova radna mesta, već i stvara mogućnost za modernizaciju poslovanja i rast srpske privrede. Direktor projekta, Aleksandar Goračinov, izjavio je: "Kroz SME HUB otvaramo vrata malim i srednjim preduzećima da postanu dobavljači multinacionalnim kompanijama koje posluju u Srbiji. Ovo je idealna prilika da zajedno sa drugim relevantnim partnerima podržimo domaće privrednike i unapredimo ekonomski razvoj." SME HUB će sarađivati sa pažljivo odabranim srpskim firmama koje ispunjavaju uslove za postizanje visokog kvaliteta i stručnosti u snabdevanju multinacionalnih korporacija.

Proces transformacije poslovanja trajaće do maksimalno 24 meseca, zavisno od kompleksnosti, tokom kojih će se omogućiti modernizacija i unapređenje poslovnih procesa. Domaći proizvođači koji ispunjavaju uslove, poput minimuma od tri godine proizvodne delatnosti, između 15 i 250 zaposlenih i minimum 51 posto srpskog vlasničkog kapitala, imaće priliku da se prijave za učešće u projektu. "SME HUB kroz ovaj poduhvat gradi dugoročna partnerstva koja omogućavaju razmenu znanja, tehnologije i najboljih praksi, što će svakako rezultirati modernizacijom i unapređenjem poslovnih procesa.", istakao je Goračinov. "Ovaj projekat ne samo da pruža priliku za ekonomski rast, već i jača veze između lokalnih i globalnih igrača na tržištu."

Više o SME Hub-u možete saznati na sajtu projekta.

Projekat SME HUB rezultat je javno-privatnog partnerstva između Vlade Švajcarske, koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i srpske kompanije ICT HUB.