Vesti

Lansiran novi projekat "Pravda za sve"!


U cilju unapređenja pristupa pravdi i rešavanja pravnih problema građana, Vlada Republike Srbije je podržala petogodišnji projekat "Pravda za sve", osmišljen u partnerstvu sa USAID-om. Ovaj  projekat ima za cilj osnaživanje pravosudnog sistema i njegovih nosilaca, kako bi se osiguralo ostvarivanje zagarantovane vladavine prava.

Kroz projekat "Pravda za sve", građani Srbije će imati priliku da bolje upoznaju svoja prava i lakše pristupe pravdi, zahvaljujući uspostavljanju partnerskih odnosa između aktera u pravosuđu i lokalnih zajednica. Ovaj projekat će takođe podsticati inovativne pristupe i rešenja za pravne probleme, te unapređenje pravnih usluga.

ICT Hub ima ulogu partnera i u okviru projekata je zadužen za grupu aktivnosti koje se odnose na:

  • Unapređivanje iskustva ljudi prilikom pristupa pravnim uslugama
  • Formiranje mreža inovacija za lakše otkrivanje i rešavanje problema u pristupu pravdi
  • Podsticanje uključivanja zajednice u rešavanje problema radi identifikacije izvodljivih rešenja. Ove aktivnosti se sprovode kroz organizovanje hackathon-a, Ideation program-a, razvoja alata za e-pravosuđe kroz klikabilne prototipove, uspostavljanje programa inkubacije itd.

Kao rezultat ovih aktivnosti, USAID-ov projekat "Pravda za sve" poboljšaće kvalitet i efikasnost pravde i transparentnost rada sudova.