Veliki potencijal za unapređivanje poljoprivrede leži u digitalizaciji njenih alata

ICT Hub, nastavio je sa organizacijom AgTech skupova, a u trećem događaju ovog tipa, domaći stručnjaci predstavili su svoje viđenje ovog aktuelnog fenomena. Cilj ovih okupljanja je promovisanje inovativnih tehnologija i ukazivanje na neophodnost unapređivanja poljoprivrede kroz digitalizaciju njenih alata. Ideja je povezati tradicionalne kompanije i njihove pristupe poslovanju sa tehnološkom zajednicom koja nudi nova rešenja, kreirana u cilju bolje održivosti i konkurentnosti na tržištu.

Skup je vodila dipl.hem. zaštite životne sredine Vesna Radovanović, dok je uvod u priču o preciznoj poljoprivredi pružio redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, prof. dr Mićo Oljača, a predstavnici tri kompanije – Vekom Geo, Livona i AI Rawafed Srbija – preneli su svoja praktična iskustva.

Profesor Oljača je objasnio prisutnima značaj robotizacije poljoprivrede: ,,Poljoprivredni roboti ili Agriboti su roboti koji obavljaju poljoprivredne operacije isključivo po površini zemljišta. Jedna od najznačajnijih stvari danas jeste blagovremeno prikupljanje informacija sa polja.’’

Dejan Dragić, master inženjer geodezije i geoinformatike, predstavio je firmu Vekom Geo i njihov rad u oblasti distribucije bespilotnih letelica, satelitskih snimaka i softverske podrške za obradu podataka, a predstavnici Livone su bili dipl.inž.maš.

Iskoristio je priliku da pojasni termin ,,geoprecizna poljoprivreda’’: ,,Kada kažem geoprecizna poljoprivreda, naše mišljenje se zasniva na tome da postoji jedno rešenje, a to je geoportal. On objedinjuje više različitih rešenja i funkcioniše tako što postoji više sistema u njemu: podloge, koje objedinjuju snimke nastale pomoću satelita i bespilotnih letelica, iz čega izlaze izvedeni proizvodi. Pored toga, pomoću senzora prikupljamo podatke i sa samih parcela.’’

Svoj osvrt su ponudili i Mitar Jovanović, direktor prodaje i inž.maš. Aleksandar Ćorić, inženjer prodaje, koji su iskoristili priliku da približe publici načine na koje se Livona bavi sistemima za preciznu poljoprivredu, koji, između ostalog, uključuju softverski sistem, navigaciju i korišćenje bespilotnih letelica.

Prema rečima Jovanovića, ,,suština precizne poljoprivrede jeste da ne gledamo parcelu kao jednu celinu, nego kao delove koji imaju različite zahteve i kriterijume. Kada na taj način tretiramo parcelu, dobijamo totalno drugačije rezultate i veći profit.’’

Na kraju događaja, svoje izlaganje je imao Stanko Oparnica, inženjer za preciznu poljoprivredu iz firme AI Rawafed Srbija, koji je kroz kratku prezentaciju ispričao prisutnima nešto više o svojima iskustvima iz praktične primene sistema i softvera za preciznu poljoprivredu, i to iz ugla klijenta i nekog ko je korisnik usluga na svakodnevnom nivou.

Poput prehtodnih, i ovaj događaj je bio finansijski podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i implementiran od strane ICT Hub-a kao deo projekta ‘Igralište inovacija’.

Autor: Aleksandra Jovičić

Šta radimo

We like exceptional people, projects that can scale to beyond, and mindsets imprinted with technology.

Za dodatne informacije
kontaktiraj nas: