Odabrani učesnici Vip IoT Challenge-a

 

Nakon prijema velikog broja kvalitetnih prijava za Vip IoT Challenge – Digitalizuj društvo, organizacioni tim takmičenja je imao težak zadatak odabira samo 10 timova koji će ući u program i nastaviti sa učešćem. Odabrani timovi predložili su rešenja iz različitih oblasti – od različitih pametnih rešenja za poljoprivredu i voćarstvo, preko sprečavanja nelegalne seče šuma, sve do rešenja za rano upozoravanje za alergene, kao i radioaktivno zračenje.

Ovo su timovi sa kojima ćemo se družiti u narednim mesecima u okviru takmičenja:

1.     Beet Cycle

Beet Cycle će kroz IoT Challenge razvijati uređaj za praćenje radnih mašina za šećernu repu. Prilikom vađenja, grupisanja i transportovanja repe dolazi do dosta gubitaka važnih informacija koje su potrebne argonomima i drugim planerima proizvodnja. BeetCycle rešenje identifikuje svaku radnu mašinu, kao i sam kamion, te automatski beleži podatke.

2.      Kuc-Kuc

Da li ste ikada imali problem da pristupite rentiranom smeštaju kada putujete, usled loše organizovane primopredaje ključeva? Kuc-kuc je sistem za kontrolu pristupa smeštaju, koji razvija pametne brave i omogućava vlasniku objekta da putem mobilne aplikacije pošalje digitalni ključ sa ograničenim vremenom trajanja uz daljinsku kontrolu pristupa objektu i potpuni uvid u upotrebu brave.

3.     Polenyzer

Sigurno poznajete nekoga ko pati od alergija. Polen je često glavni krivac za to. Tim Polenyzer razvija rešenje koje će omogućiti praćenje koncentracije polena u zoni u kojima korisnik planira svoje kretanje, pa putovanja i izleti mogu biti mnogo prijatniji bez alergijskih reakcija kada se izbegnu zone sa visokom koncentracijom alergena.

4.     YAST

Tim YAST želi da reši problem koji kreira zagađenje životne sredine uzrokovano radioaktivnim zračenjem. Oni rade na razvoju pametnog sistema za ranu detekciju i alarmiranje na prisustvo radioaktivnih čestica u vazduhu koristeći nov način detekcije putem specijalnih kristala.

5.     WiNet

Različite bolesti, rani mraz i druge nepogodne vremenske prilike mogu drastično smanjiti prinos i kvalitet grožđa, a samim tim i kvalitet i količinu „nektara bogova“. WiNet tim ima višegodišnje iskustvo u razvoju različitih IoT rešenja kroz akademske ustanove i institute, a za potrebe takmičenja razvijaće pametno rešenje za vinograde, radi povećanja prinosa i rano alarmiranje vezano za nepovoljne uslove i pojavu bolesti, uz pametno savetovanje za preduzimanje akcija. U saradnji sa prijateljem koji poseduje vinograd, obezbedili su poligon za testiranje svog sistema.

6.     Malci

Plastenici su često veoma bitni za uzgoj različitih sorti povrća i van sezone, ali su veoma podložni različitim vremenskim uslovima. Tim Malci kreira rešenje za pametne plastenike koji će kontrolisati uslove i alarmirati vlasnike u slučaju oštećenja ili neovlašćenog pristupa. Njihovo rešenje obuhvata širok spektar senzora unutar i van plastenika.

7.     AgroKapilaris

Postojeći sistemi navodnjavanja su često neefikasni usled sve većeg efekta klimatskih promena. AgroKapilaris razvija rešenje koje omogućava digitalizacija postojećeg domaćeg naprednog sistema za podzemno navodnjavanje uz korišćenja samoregulacije i pametne mreže senzora.

8.     Halt Down Solutions

Postojeće metode merenja nivoa tečnosti u rezervoarima, septičkim jamama, malim rečnim koritima, kanalima i bunarima zahtevaju ljudsko rukovanje mernom opremom i ne pružaju način da udaljeni korisnici dobiju informaciju o nivou tečnosti i alarmantnim situacijama. Tim Halt Down Solutions radi na sistemu za automatsko nadgledanje nivoa tečnosti koji redovno ili u zahtevanim situacijama javlja korisniku nivo rečnosti.

9.     Connected Fruits

Voćarske kulture su naročito osetljive na nepovoljne meteorološke uslove, bolesti i štetočine. Stoga tim Connected Fruits predstavlja rešenje problema prikupljanja podataka o meteorološkim uslovima na nekoj lokaciji uz eliminisanje dodatnih troškova. Rešenjem će pokušati da unaprede voćarsku proizvodnju, smanje troškove, pomognu u kreiranju strategije zaštite voćnjaka od bolesti i štetočina, kontrolu količine navodnjavanja i povećaju prinos.

10. Sergli  

Nezakonita seča šuma dovodi do toga da svakog sata preko 600 hektara kopna ostane bez drveća. Ovaj problem je posebno simptomatičan za Srbiju. Uređaj koji razvija tim Sergli je opremljen nizom senzora koji omogućavaju ranu detekciju nelegalne seče šuma, primenom nekoliko uređaja koji se postavljaju u kompaktnoj arhitekturi. Dodatna vrednost predstavlja i mogućnost za rano upozorenje od šumskih požara.

Svi odabrani timovi su ovih dana završili naš intenzivni Bootcamp gde su svoju ideju dodatno formalizovali i usmerili uz pomoć alata Business Model Canvas i Value Proposition Canvas, kao i kroz alate za validaciju i przi prototyping. U narednom periodu očekuje nas intenzivni rad sa mentorima na opremi u našim Narrowband-IoT laboratorijama.

Vip IoT Challenge, koji organizujemo u saradnji sa kompanijom Vip Mobile, uz podršku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, fondacije Fridrih Nauman i kompanija Nokia i MikroElektronika, za cilj ima okupljanje timova koji će raditi na razvoju tzv. Narrowband-IoT rešenja. Svim timovima je obezbeđena stručna podrška u vidu mentorstva, opreme i pristup laboratorijama, kao i prvom Living Labu u Srbiji, otvorenoj laboratoriji za testiranje IoT rešenja u realnim uslovima.

 

Autor: Aleksandra Jovičić

Šta radimo

We like exceptional people, projects that can scale to beyond, and mindsets imprinted with technology.

Za dodatne informacije
kontaktiraj nas: