Kako Watson Cloud pomaže u ‘krađi zanata’?

ICT Hub i IBM, u partnerstvu sa kompanijom Ingram Micro, u maju su organizovali predavanje koje je imalo za cilj da pokaže na koji način možete iskoristite podatke iz poslovnih baza ili sa Interneta da biste unapredili svoje poslovanje. Ono što je najviše privuklo posetioce jeste mogućnost kreiranja sopstvenog Machine Learning modela za aplikaciju bez prethodnog znanja iz oblasti programiranja ili statistike.

Predavanje “Kako Watson Cloud pomaže u ‘krađi zanata’?” je naš gost, Branko Tadić, rukovodilac IBM Cloud tehničkog tima za jugoistočnu Evropu, koncipirao tako da bude programerski poduhvat bez programiranja. Bez previse tehničkih izraza i upotrebom konkretnih primera, Branko je prisutnima pokazao kako da koriste Watson Studio cloud platformu i to besplatno.

Branko radi za IBM preko deset godina i sertifikovani je IBM Level 2 ekspert za prodaju. Veoma je uključen u IBM inicijative koje su vezane za IoT, kako kroz teorijsko znanje, tako i kroz demonstrirano praktično iskustvo na projektima iz oblasti industrijske automatizacije.

Svestan da je ova vrsta platforme novina za prisutne, Branko je razbio led davanjem primera iz ličnog života. Naime, dok je renovirao stan, nije mu pošlo za rukom da sam napravi smesu za gletovanje, pa shvativši da je za to potrebno određeno znanje i veština, otišao je u prodavnicu da je kupi i dobije savet nekog iskusnijeg. “Kao što su meni objasnili kako da napravim i koristim glet, tako i ja danas želim da vama predstavim set alata koji mogu da koriste i početnici u ovom domenu, kako bi razumeli osnovne koncepte i koristili Watson platformu čak i ako nisu tzv, data scientists.”, rekao je Branko.

Tokom predavanja, trudio se u više navrata da prisutnima skrene pažnju na važnu polaznu tačku rada, a to je da za početak moraju da znaju šta tačno žele od podataka koje imaju, odnosno da znaju šta treba da izvuku kao informaciju koja će im kasnije pomagati u poslu.

“Zapamtite, suština rada u Watson Cloud platformi jeste – utvrditi, validirati i formulisati ideju.”, istakao je Branko.

Konkretan primer kroz koji je prisutnima pokazao rad platforme jeste davanje i odobravanje online kredita. Zadatak je bio utvrditi da li nekoj osobi treba odobriti kredit na nekom od sajtova za online kupovinu i koliko je novca moguće zaraditi ukoliko do odobrenja dođe.

Korak po korak, Branko je od početka do kraja pokazao način funkcionisanja i primenu platforme koja može da se koristi u najrazličitim sferama poslovanja. Ohrabrio je prisutne da razmisle o postojećim bazama podataka koje njihove kompanije poseduju i koje mogu biti korisne u procesu utvrđivanja načina na koji se mogu formirati tržišne cena proizvoda koje plasiraju. Kako je i sam rekao “To su podaci koje ionako već posedujete, te probajte da kreirate algoritam i to pretočite u znanje koje ćete moći da podelite i sa kolegama, jer to donosi benefit svima vama.”

Na kraju predavanja, Branko se zahvalio svima koji su izdvojili vreme da čuju ovo zanimljivo izlaganje, a prisutni su ga nagradili aplauzom, nakon koga su usledila pitanja na koja je on strpljivo odgovorao.

Do sledećeg susreta i novih lekcija iz oblasti tehnoloških inovacija, pogledajte celo Brankovo predavanje na sledećem linku.

Autorka: Marina Ugrinić, ICT Hub

Šta radimo

We like exceptional people, projects that can scale to beyond, and mindsets imprinted with technology.

Za dodatne informacije
kontaktiraj nas: