Enterprise transformation to cloud native development

U utorak, 27. novembra, održan je drugi u serijalu meetup-a koje organizuje ICT Hub, u saradnji sa partnerima IBM i Ingram Micro. Cilj ovih okupljanja jeste diskutovanje i podrška temama kao što su digitalna transformacija i inovativni pristup IT poslovanju. Predstoji nam nova Hybrid Cloud era u poslovanjima enterprise-a, koja će doneti uzbudljivu transformaciju, kao i koncept privatnog cloud-a kao platforme za inoviranje i novog načina razvoja i upravljanja aplikacijama.

Govornik na ovom meetup-u, bio je Timur Markunin, IBM Cloud SW tehnički konsultant i DevOps Technical Lead za CEE u IBM-u, koji ima preko petnaest godina iskustva u radu na poboljšanju i automatizaciji procesa softverskog raspoređivanja.

Prva tema o kojoj je Timur govorio jeste razvoj modularnih aplikacija, kao i najlakši metodi za prebacivanje koda u particije uz pomoć IBM Cloud Private platforme. Timur je istakao da su benefiti upotrebe ovog alata brojni, i da obuhvataju nekoliko faktora – agilnost, skalabilnost i ‘elastičnost’, ali isto tako i bezbednost podataka enterprise-a.

Druga tema meetup-a bila je IBM Microclimate komponenta koja pojednostavljuje celokupan DevOps proces za mikroservise. Microclimate opcija je bazirana na OSS komponentama i softverskim alatima poput Jenkinsa, Helma, Gita i drugih, kako bi uspešno podržavala razvoj aplikacija i mikroservisa koristeći Java Microprofile, Java Spring, Node.js i Swift. Prednosti koje ova komponenta donosi su brzo kretanje kroz aplikacije i kreiranje istih, web-bazirani IDE koji podržava celokupni životni ciklus, ili BYOE, brzi ciklus razvoja (unutrašnja petlja) i unapred konfigurisani DevOps pipeline.

Treća tema kojom se Timur pozabavio bila je IBM UrbanCode Deploy. Timur je skrenuo pažnju na to da će narednih 10 godina, a i više, Cloud Native i tradicionalne aplikacije paralelno postojati, ali da će vremenom upotreba tradicionalnih aplikacija sve više opadati. Međutim, dok tradicionalne aplikacije u potpunosti ne nestanu iz upotrebe, ove dve vrste aplikacije će morati da rade zajedno. Alat IBM UrbanCode omogućava brzu automatizaciju razvoja aplikacije, u raznim okruženjima.

Timur je svoje izlaganje obogatio detaljnim primerima, a celo predavanje možete pogledati na našem youtube kanalu:

Ovo je drugi u nizu meetup-a i radionica koje organizujemo u saradnji sa kompanijama IBM i Ingram Micro, koji za cilj imaju da približe na koji način savremene tehnologije utiču na biznise i kako koristiti tehnologije u svrhu tih biznisa. Kroz konkretne primere, posetiocima će biti pružena prilika da nešto novo nauče, čuju, kao i prilika za umrežavanje nakon svakog događaja.

Autor: Aleksandra Jovičić

Šta radimo

We like exceptional people, projects that can scale to beyond, and mindsets imprinted with technology.

Za dodatne informacije
kontaktiraj nas: