Šta je digitalna transformacija?

Digitalna transformacija je promena ljudskog društva koja proističe iz razvoja digitalnih tehnologija... Naravno, radi se o ljudima...

Ako ste biznis, za vas nije važno to što su se promenili uređaji, već promena kod ljudi: komunikacija, zabava, druženje, način na koji se upoznajemo, prevozimo, plaćamo, informišemo se, razmišljamo, odlučujemo… Menjamo se kao kupci. „Pametne“ tehnologije nam u svim ovim stvarima pomažu i ugađaju. Samim tim, sada očekujemo više, i želimo to brže.

Nova mušterija

Stara izreka o mušteriji sada mora da se menja. Osim što je uvek u pravu, mušterija je uvek online. Ako su na socijalnim mrežama (a jesu), i vi morate da budete tamo. I da znate na tačno kojoj su, šta prate, vole i gledaju, kako razmišljaju. Kao korisnici, želimo sadržaj koji nas zanima bilo kad i bilo gde. Ako nam neka kompanija to nudi, a druga ne, odluka o izboru se sama nameće. Ako hoćete da im ponudite iskustvo koje vas izdvaja, moraćete da ponudite i više: nove, inovativne načine da ih učinite srećnim i da se osećaju pametno i posebno što vas „prate“ i od vas kupuju.

Usluga mora da bude maksimalno prilagođena, a ponuda da pokazuje da ih „poznajete“. Zato neki digitalnu transformaciju skraćuju kao DX, gde X označava iskustvo („experience“).


Tehnološka osvešćenost

Moraćete da ih „angažujete“, što znači da ne očekujete da budu pasivni primaoci poruka vašeg brenda ili proizvoda, već da ih uključite, ponudite im komunikaciju, pitate ih i reagujete. Takve mušterije su spremnije da probaju nov proizvod ili uslugu, preporuče ih, čak i kupe proizvod koji je kod konkurencije bolji ili jeftiniji. Naravno, ako se osećaju prevareno, to više neće saznati samo najbliži, već svi prijatelji, a ako kupac svoje nezadovoljstvo izrazi na duhovit ili kreativan način, za to lako može, za dan ili dva, saznati ceo svet. Fejsbuk i Tviter su puni izliva nezadovoljstva, ali i pohvala. Korisnički servis više nije samo sedenje pored telefona, već i pomno praćenje šta drugi kažu o vama i reagovanje u realnom vremenu.

Paralelno sa promenom ljudi, DT je donela čitav niz novih mogućnosti za biznis. Digitalna transformacija je proces implementacije digitalnih tehnologija u sve aspekte tradicionalnalnog poslovanja, što iz korena menja način internog funkcionisanja kompanije i vrednosti koje ona pruža korisnicima. To je proces koji traje kontinuirano i stalno iziskuje prilagođavanje, eksperimentisanje i prihvatanje, učenje iz svake situacije i upotrebu stečenih znanja za dalje napredovanje.

Šta radimo

We like exceptional people, projects that can scale to beyond, and mindsets imprinted with technology.

Za dodatne informacije
kontaktiraj nas: