prijavi se

Usudio sam se da kročim u preduzetničku džunglu

Prijave za ICT Hub Startup program – Generacija 3, traju još samo 7 dana. Dok  već polako stvaramo sliku koje su to nove ideje koje će biti u fokusu ove godine, o svojim iskustvima nam priča Novi Milenković polaznik Prve generacije ICT Hub Startup programa, sada već iskusni mladi preduzetnik koji se snašao, u kako on kaže, preduzetničkoj džungli u Srbiji.

facebook_ads_g

Nakon višegodišnjih avantura u Evropi i Aziji, početkom 2015. sam se vratio u Srbiju. Radeći kao konsultant i UX dizajner upoznao sam različite aspekte preduzetništva i razvoja proizvoda. Otvaranje kompanije u Srbiji mi je delovalo kao dobar poslovni potez, iako sam očekivao pregršt prepreka. Razgovor sa ljudima iz ICT Hub-a me je ohrabrio i usudio sam se da kročim u preduzetničku džunglu, uprkos zverima koje su me čekala u vidu letargičnog tržišta, poreza i doprinosa, sumnjivih kompanija, godišnjih izveštaja, APR-a i njihovih Java aplikacija…

Kako se razvija startup?

U početku, sam mislio da je ICT Hub povoljan, moderan prostor, sa svom potrebnom opremom, salom za konferencije i drugim pogodnostima, ali vremenom se ispostavilo da je mnogo više od toga. Prava vrednost ICT Hub-a je što pruža jedinstvene prilike za povezivanje sa ključnim ljudima iz startup priče i IT sektora iz celog sveta. Prošle godine sam imao priliku da upoznam Marvina, Doma i Sela iz 500 Startups, čiji saveti su mi uštedeli prilično novca i puno neprospavanih noći… Pored povezivanja, tu su i radionice, predavanja, meetup-ovi, predstavljanje investitorima, mentorske sesije, stoni tenis i još puno toga.

Više od godinu dana kasnije, kompanija yskra.com radi i sarađuje sa ICT Hub-om, Societe Generale bankom, Konzulatom Estonije, Privrednom Komorom Srbije, IKT klasterom, Link grupom i mnogim drugim kompanijama iz IT sektora. Krenuli smo kao kompanija za razvoj aplikacija i sajtova, ali krajem prošle godine smo napravili pivot i koncentrisali se na konsultantske usluge, UX dizajn i edukaciju kroz seminare. Prepoznali smo priliku na tržištu i uspešno se prilagodili novom stanju zahvaljujući kontaktima sa relevantnim ljudima iz našeg sektora i konstantnom usavršavanju.

Nemojte glavom u zid

Za pokretanje startup kompanije je potrebna hrabrost, jer samo 1 od 10 startup-ova dospe do profitabilne faze. Svako će reći da je jedan od najbitnijih elemenata uspešnog startup-a sposoban i složan tim, ali to često nije dovoljno. Da bi se povećale šanse za uspeh potrebno je stalno usavršavanje, brzo razmišljanje i reagovanje, mogućnost prilagođavanja novim situacijama i sposobnost da se izvuku lekcije ne samo iz sopstvenih, već i iz tuđih iskustava. Retke su startup kompanije koje ne naiđu na zid problema pri razvoju ili plasiranju proizvoda, ali ono što izdvaja profitabilne kompanije je sposobnost da prepoznaju problem i promene kurs, umesto da glavom idu u zid.

Srbija ima svoje mane, ali nije najgore mesto za pokretanje biznisa. Poreske olakšice i investicije se pominju kao primarni mehanizmi pomoći startup-ovima, ali mnogo bitnija pomoć bi bilo stvaranje ekosistema startup-a Srbije (ne samo Beograda), koji bi bio baza znanja, pružao mogućnost povezivanja sa relevantnim ljudima i kompanijama i olakšavao testiranje i plasiranje proizvoda na tržište.

Novi Milenković polaznik Prve generacije ICT Hub Startup programa.

Comments

comments

Newsletter

Budi u toku sa svim dešavanjima - mesečni Newsletter

Kontakt

Kralja Milana 10, ulaz iz Devojačkog parka, 11000 Belgrade; Phone +381 11 411 8881

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Hide Buttons