prijavi se

Sve je do individualnog zalaganja, afiniteta, spremnosti da se neko angažuje

Žene u IT industriji, tema o kojoj se u poslednje vreme sve više govori, ali čini nam se još uvek nedovoljno. Zato, u saradnji sa IT Girls, dajemo doprinos, promovišemo neke teme od interesa, ukazujemo na probleme i možda iznad svega dajemo im podršku.

Smatramo da je tema važna, da treba ohrabriti devojke da krenu ovim putem, a kako najbolje nego dobrim primerima :) Ovim povodom pričamo sa jednom od njih, Nevenom Sofranić.

Predstavi nam IT Girls u par rečenica: Ko ste? Šta je cilj platforme? Šta vas je navelo na ovakav vid promocije žena/devojaka  IT -jevki?

Projekat IT Girls nastao je upravo sa ciljem da se veći broj devojaka i žena zainteresuje za ovu oblast, a da se motivišu i ohrabre one koje su već upoznate, i koje su zašle dublje u taj svet . Mi težimo da pišemo o nekim aktuelnostima, dešavanjima i meetup-ovima, kao i o pričama onih devojaka i žena koje su se ostvarile profesionalno u ovoj oblasti, ili su na odličnom putu da se ostvare. Na taj način bismo predočili neka neminovna pitanja i nedoumice koje se javljaju kroz učenje, podelili bismo korisne savete i iskustva onih koje već odlično plivaju kroz IT i ukazali na prednosti izučavanja ove sfere i bavljenja njome.

Žene/devojke u IT sektoru, da li je to još uvek kod nas neka vrsta izuzetka koji samo potvrđuje stereotip ili pravilo da je to i dalje „muško“ zanimanje?

Primetno je da raste interesovanje za poslovima u ovoj oblasti i  zastupljeno je kod oba pola. Nekako je u prethodnim generacijama postojao taj jaz i tehnologija je posmatrana kao oblast namenjena prvenstveno muškarcima. Verujem da takva podela s vremenom sve više bledi, ali ostaje negde u svesti ukorenjena. Prosto se takav obrazac negovao dovoljno dugo da i dalje postoji potreba da se devojkama daje dodatni vetar u leđa.  Inače, smatram da je pol irelevantan kada se prognozira nečiji uspeh u bilo kojoj oblasti. Sve je do individualnog zalaganja, afiniteta, spremnosti da se neko angažuje. Naravno, stimulativna sredina nije na odmet, o kojem god polu da je reč.

Srbija – okruženje- svet? Kakvi su trendovi i koliko mi tu još uvek zaostajemo?

Podaci koji se prikupljaju sa prijemnih ispita govore da raste interesovanje i da će se takav trend zadržati, što je ohrabrujuće. Kada je reč o organizacijama poput IT girls, zaostajemo, jer u svetu kompanije interno rade na povećanju žena u svojim tech timovima. Verujem da smo pokretanjem ovog projekta probudili svest domaćim IT kompanijama. Ono što devojke moraju da nauče je da ukoliko žele da budu ravnopravne, moraju da se ponašaju u skladu sa tim i kada naiđu na prepreku. Verujem da dosta toga mora da se promeni i u načinu na koji ženski pol često razmišlja.

Vaše akcije, projekti i događaji….šta su pokazali i koliko je su doprineli osnaživanju žena u ovoj oblasti?

Prvi događaj koji smo organizovali je bio hakaton i najmlađa učesnica je imala 16 godina. Verujem da je prva prepreka koju svaka osoba ženskog pola treba da savlada – samopouzdanje. Ovakvi događaji im upravo pomažu u tome, a najveći doprinos tu daju mentori. Učesnice mogu da upoznaju nekoga sličnog sebi, tako uvide da to mogu i same ili da se jednostavno pohvale svojim veštinama. Oduševila nas je jedna studentkinja prve godine PMF-a, koja je za nekoliko sati napravila kompletnu igricu, koju sam i sama poželela da igram, i to u Unity-iju.

Dalje imamo u planu razvoj mentorske podrške, rubriku o hacks and tricks u programiranju, kao i saradnju sa nekoliko kompanija na održavanju događaja. Za početak, želimo da redizajniramo sajt.

Mogu li devojke /žene očekivati ravnopravan tretman i koliko su generalno prihvaćene u IT struci? Koliko je često primamljiva zarada motiv više da se usmere ka IT-ju?

Činjenica je da je IT zajednici potrebno još kvalifikovanih i posvećenih ljudi. Oni koji se ovime bave sigurno mogu prepoznati znanje, veštine i talenat, bez obzira na rodne, sociološke i druge odrednice. Neravnopravnost, ukoliko postoji, je teška i ozbiljna tema kojoj treba studiozno pristupiti. Što se novčane naknade tiče, ona jeste jedan od faktora koji može privući ljude ka IT-u. Međutim, ona ne može i ne sme biti presudan motivator. Posao predstavlja značajan deo života i mora da nosi sa sobom dublju satisfakciju od čiste materijalne dobiti.

Predstavi nam neki success story koji najbolje opisuje koliko žene i u ovom domenu mogu biti i jesu uspešne (super bi bio neki domaći primer)?

U svetu postoji dosta primera žena koje su postigle izvanredne rezulatate u svom poslu ili su uspešne preduzetnice i o njima pišemo u rubrici Svet. Na portalu povremeno objavljujemo intervjue sa ženama iz industrije različitih profila. Izdvojiću jednu domaću predstavnicu, verujem da će se mnogi složiti sa mnom. Milica Ostojić  je softverski inženjer i aktivni član domaće IT zajednice. Sa njom često sarađujemo, jer pruža aktivnu podršku ženama u ovoj industriji, najčešće kroz mentorske radionice za Rails Girls. Pored toga, organizuje i meetup-ove za udruženje PHP Srbija. Ona je legitimni zastupnik devojaka u ovoj oblasti.

Comments

comments

Newsletter

Budi u toku sa svim dešavanjima - mesečni Newsletter

Kontakt

Kralja Milana 10, ulaz iz Devojačkog parka, 11000 Belgrade; Phone +381 11 411 8881

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Hide Buttons