prijavi se

Poreski izazovi prilikom osnivanja firme

Porezi, doprinosi, takes, naknade…  Sve to treba neko da plaća? Da li mora baš sve to? Koliko toga uopšte ima? Najčešća su pitanja koje postavlju pokretači startup-a u Srbiji makar oni koji razmišljeju o poreskom delu startup-a.

 

icthub-rs-poreski-izazovi

 

Šta je poreski najbitnije za startup i osnivanje firme?

Najbitnija stvar je da se, pre svega, dobro raspitate šta vas čeka, koliko će sve to da košta i koliko nešto traje, kao i koliko je nešto uopšte moguće uraditi, a da to naravno bude zakonski ispravno. Pre svega, pre zvanične registracije „firme“ tj. ozakonjenja startup-a, dobro se raspitajte koji pravni oblik je najpogodniji za poslovanje, koliko on košta, šta su njegove prednosti, šta su njegove mane. U Srbiji ljudi najčešće imaju mogućnost biranja između DOO, preduzetnika i Udruženja. Svaki od njih, sa svojim prednostima i manama, može biti najbolje rešenje za različitu vrstu poslovnih modela. Zato ću opet ponoviti, dobro se raspitajte. Ponavljanje toga da se dobro raspitate bitno je jer kada otvorite neki pravni oblik, VI ste samim tim činom preuzeli već neke obaveze i „cajger“ počinje da kuca (kreću poreske obaveze), a možda to nije najbolji oblik za vas.

Ono što je potrebno uraditi, posle raspitivanja oko poreskog i pravnog dela, je i zvanična registracija firme. Kada se osnivači dogovoreno, ako ih ima više, i registruju počinju da teku poreske obaveze. Ako ima više osnivača raspodela udela u pravnom licu može se vršiti kod d.o.o., tako što svaki osnivač imao određeni procenat u svom vlasništvu i ti procenti ne moraju biti jednaki. Kada postoji jedan osnivač on može biti preduzetnik i samostalno obavljati delatnost. Udruženje čine najmanje 3 osnivača, ili više, koji imaju jednake udele u vlasništvu udruženja.

Poreske obaveze određenih poreskih oblika:

  DOO kao pravni oblik, ukoliko se odlučite za njega i osnujete ga, preuzima sledeće poreske obaveze:

» plaćanje poreza na dobit (razlika između prihoda i rashoda) u iznosu od 15%

» plaćanje poreza za direktora, ukoliko je on i osnivač (plaćaju se doprinosi i porez koji na najnižu osnovicu iznose od 11-14 hiljada dinara mesečno)

milan-trbojevic-poreski-izazovi-icthub-rs

  Preduzetnik ima više načina oporezivanja. Prvi i najpoznati je paušalno oporezivanje gde država određuje fiksni iznos koji plaćate mesečno.  Ovaj iznos bude od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti, a može biti i viši i niži, i do 6 miliona dinara godišnje se plaća samo taj iznos mesečno. Iznos paušalnog poreza nije tako lako odrediva kategorija. Dosta zavisi od službenika koji donosi rešenje i dva faktora koji najviše utiču na visinu mesečnog iznosa paušalnog poreza su sedište firme i delatnost. Najveća prednost paušalnog oporezivanja je ta što se novac sa računa podiže bez pravdanja.

Druga kategorija je isplata lične zarade preduzetnika, gde vi određujete svoju zaradu koja za najnižu osnovucu iznosi oko 10 hiljada din i plaćate 10% poreza na dobit.

Treća vrsta je samooporezivanje gde dobit određuje vaše doprinose i 10% od vaše dobiti je mesečna osnovica za doprinose. Najniže plaćanje prema državi može ići oko 10 hiljada dinara za sve doprinose i poreze.

  Udruženje građana, kao pravni oblik, je pre svega neprofitni oblik poslovanja i poreski deo Udruženja je da se porez na dobit ne plaća do 400.000 din dobiti godišnje i ukoliko ne postoje zaposleni ne plaća se ništa od doprinosa. Ukoliko Udruženje u jednoj godini ostvari dobit veću od 400.000 din plaća 15% na ceo iznos.

 

Šta će vam pomoći da se odlučite za određeni poreski oblik od ova 3?

Ono o čemu treba voditi računa, ako ima više osnivača, je pre svega koji oblik izabrati da bi svi imali vlasništvo, npr. d.o.o. ili Udruženje ukoliko je moguće. Sa poreske strane treba birati najjeftiniji oblik, ukoliko je to naravno moguće, razmisliti o tome koliko se očekuju prihodi i dobit, pošto to najviše određuje šta je najjisplativije.

Poreski izazovi sa kojima se susreće jedan startup ili neka brzo rastuća firma su veliki. Budite dobro informisani pošto svaki „potez“ nešto košta, a suština je da košta što manje i da to bude zakosnki ispravno.

 

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i vlasnik je www.ft1p.rs bloga o porezima, knjigovodstvu i birokratiji. Stanarima ICT Hub-a pomaže da što lakše savladaju računovodstvene procedure i kako da vode uredne izveštaje, koji su od važnosti za svaki biznis i donošenje poslovnih odluka.

Latest posts by Milan Trbojević (see all)

Comments

comments

Newsletter

Budi u toku sa svim dešavanjima - mesečni Newsletter

Kontakt

Kralja Milana 10, ulaz iz Devojačkog parka, 11000 Belgrade; Phone +381 11 411 8881

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Hide Buttons