prijavi se

Od polaznika ICT Hub-a do izvršnog direktora danskog startapa

Miloš Belčević, stanar i polaznik ICT Hub programa Nova tehnološka preduzeća u 2015. godini, postao je nedavno izvršni direktor danskog startapa Opinodo, koji započinje rad na svom proširenju u Srbiji i otvara kancelariju u Beogradu.

03 Milos working

„Iskreno, igrom slučajeva sam se zainteresovao za ovaj startap… Svidela mi se usluga koju pružaju, svidela mi se pozadina suosnivača u marketingu i novinarstvu, kao i činjenica da su iz Skandinavije. Ja sam inače studirao norveški jezik i zaista se čak i tu dosta kockica poklopilo”, rekao je Miloš. Iskustva stečena u ICT Hub-u su mu na ovom putu bila značajna.

“ICT Hub je za mene bio vrlo značajno iskustvo iz kojeg sam mnogo toga naučio, kao i upoznao mnoge sjajne i zanimljive ljude – polaznike programa i stanare Hub-a. Sećam se koliko mi je sam program bio značajan i otvorio za mene čitav jedan drugačiji svet (digitalnog) preduzetništva, naučio me da mislim drugačije i zapravo kod mene razvio “startup mindset” koji je, osim različitih veština i iskustava, bio od presudnog značaja za ovu poziciju.”

02 Milos u ICT Hub-u

Srbija ima potencijala za startape, a ne samo autsorsovanje

Startap na kome Miloš radi je osnovan 2015. godine, i radi se o alternativi za monetizaciju sajtova, zasnovanoj na anketama. Praktično, Opinodo je B2B hub koji povezuje različite izdavače (na primer medije i blogere), kao i ostale e-biznise sa posetiocima (poput onlajn prodavnica) sa agencijama za istraživanje tržišta kojima je potreban diverzifikovan uzorak ljudi. Suosnivači ovog startapa su nedavno istraživali različite zemlje Evrope koje bi bile najpogodnije za širenje poslovnih operacija i izabrali Srbiju.

“Srbija ima mnogo potencijala za startape. Ljudi su otvoreni, obrazovani i imaju dobar osećaj za posao. U prošlosti je Srbija bila korišćena zbog uštede kroz autsorsovanje developer-a i freelancer-a, ali ja mislim da je potencijal mnogo veći“, ističe Nils Timer, suosnivač i generalni direktor ovog startapa.

Timer kaže da žele da učestvuju u kreiranju boljeg ekosistema za stvaranje uspešnih, internacionalno orijentisanih tehnoloških kompanija u Srbiji. „Volimo da radimo i investiramo u ljude koji mogu postati osnivači novih tehnoloških kompanija budućnosti“, dodaje.

Biti deo startapa znači konstantno se prilagođavati i razvijati

“Ono što je za mene bilo jako korisno u ICT Hub-u, osim naravno svih vrlo konretnih i praktičnih saveta, radionica i meetupova, jeste razvijanje svesti o tome da je startap, kao uostalom i sve u životu, jedan konstantni proces učenja. Treba validirati sve ideje, ma koliko dobro ili glupo zvučale, razvijati svoj proizvod ili uslugu u iteracijama i ne plašiti se grešaka – ukoliko nas nečemu uče. Kako je jedan od mentora rekao, volim da što pre pogrešim i vidim ako grešim, kako ne bih džaba gubio vreme i fokusirao se na nove ideje i projekte”, zaključuje Miloš, “Mislim da što više mladih sa ‘žicom za preduzetništvo’ treba da se oproba. Tu ‘žicu’ ali i sve veštine, potrebne za pokretanje biznisa, treba razvijati od najranijih dana, jer preduzetništvo, a posebno u ICT sektoru, može da bude pokretač pozitivnih promena u čitavom društvu.”

Comments

comments

Newsletter

Budi u toku sa svim dešavanjima - mesečni Newsletter

Kontakt

Kralja Milana 10, ulaz iz Devojačkog parka, 11000 Belgrade; Phone +381 11 411 8881

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Hide Buttons