prijavi se

ŠTA ZAPRAVO DOBIJAM u ICT HUBU?

ICT Hub na prvom mestu nudi najsavremeniji prostor u regionu, gde imate mogućnost da svoje ideje pretvorite u proizvod u kontrolisanoj i zaštićenoj sredini. U ICT Hub-u dobijate kompletnu logističku i tehničku podršku, a pod tim podrazumevamo: svoje mesto za rad (office prostor), brz Internet, Wi Fi u celom prostoru, zajedničke prostorije, sale za sastanke, prijem i slanje pošte, preusmeravanje pošte, potreban hardver i softver na najsavremenijoj Cloud Computing platformi. Sve to vam je na raspolaganju 24 časa dnevno. Umesto da sami tražite prostor i plaćate zakup i infrastrukturu, u ICT Hub-u imate sve što vam je potrebno, i još mnogo više: startap atmosferu, biznis treninge i savetovanja iskusnih domaćih stručnjaka, kako iz domena startapa tako i tradicionalnog biznisa, koji će sa Vama podeliti svoja iskustva ali i pomoći Vam u realizaciji ideja. Takođe, još jedna bitna karakteristika našeg  centara za razvoj tehnološkog preduzetništva je posebno definisna programska šema, koja ima tu fleksibilnost i mogućnost personalizacije prema tome šta je potrebno konkretno Vašem timu. Stečeno znanje i iskustvo u ICT Hub-u ostaje trajna baza i resurs za kasnije poslovanje.

DA LI ICT HUB POLAŽE PRAVO NA INTELEKTUALNU SVOJINU PROJEKATA I UDEO U VLASNIŠTVU OSNOVANIH FIRMI?

Ne. ICT Hub trenutno funkcioniše kao “non-equity” centar za razvoj tehnološkog preduzetništva, i ne uzima vlasnički udeo timova koji prolaze kroz startap program.

KAKO JE KONCIPIRAN PROSTOR ICT HUB-A?

Prostor ICT Hub-a se nalazi u Naučno-tehnološkom parku „Zvezdara“ (zgrada A5, drugi sprat), na površini od 495 m2 (bez zajedničkih prostora NTP Zvezdara), čime se nastoji ostvariti i dodatna promocija i afirmacija domaće „Silicijumske doline“. Na raspolaganju vam je ceo prostor ICT Hub-a, 40 radnih mesta, conference room, manja sala za sastanke, leisure prostor, kao i prostor za zajednički rad, kao i kompletno osoblje, počev od direktora, preko program koordinatora i office menadžera koje Vam je na raspolaganju za sva tekuća operativna, tehnička i programska pitanja.

KOJA JE CENA ICT HUB PROGRAMA PO STARTAPU?

Cena ICT Hub programa je 300 EVRA u dinarskoj protivvrednosti i odnosi se na STARTAP. Ukoliko na istom projektu radi više od jedne osobe, prijavljujete se kao tim i ceo tim plaća 300 EVRA uz mogućnost otplate na šest mesečnih rata, što iznosi 50 EVRA mesečno.

DA LI MOŽE DA SE PLATI U RATAMA?

Da. Postoji mogućnost otplate u šest mesečnih rata, što iznosi 50 EVRA mesečno u dinarskoj protivvrednosti.

KOJA JE CENA AKO KORISTIM PROSTOR SAMO KAO FREELANCER?

Cena ICT Hub usluga za freelancere iznosi 65 EVRA mesečno u dinarskoj protivvrednosti.

DA LI SE I KADA OD MENE OČEKUJE DA REGISTRUJEM FIRMU?

Ne. To je apsolutno na tebi – ono što mi preporučujemo jeste da firmu otvoriš tek kada se za to ukaže potreba, kako ne bi imao nepotrebne troškove. Uglavnom je to trenutak kada treba da izdaš prvu fakturu ili da primiš investiciju.

IMAM IDEJU KOJA ĆE SIGURNO USPETI. DA LI MORAM DA POPUNIM APLIKACIJU ZA PRIJAVU?

Ma koliko sjajna bila ideja, aplikaciju morate popuniti. Na osnovu nje ćete biti pozvani na dalje razgovore sa timom ICT Hub-a koji će razmatrati Vašu ideju.

KAKO IZGLEDA PROCES SELEKCIJE?

Nakon isteka roka za prijavu (1. novembar 2015.), ICT Hub će intervjuisati sve prijavljene timove, i u zavisnosti od broja dostupnih pozicija, primiti one koji ispunjavaju dva ključna kriterijuma:
(1) da imaju ideju koja ima potencijal da postane profitabilan biznis, i
(2) da imaju tim koji može da sprovede ideju.

MOGU LI DA PRIJAVIM VIŠE PROJEKATA?

ICT Hub neprestano traga za dobrim IT rešenjima, i u tom kontekstu svoje ideje možete slati tokom cele godine. One najbolje dobiće priliku da se i realizuju u ICT Hub-u.

DA LI MOGU DA RADIM NA DVE IDEJE ISTOVREMENO?

Naravno. Ne želimo bilo koga da ograničavamo. Jedino na čemu insistiramo je da samo jedna ideja koju izabereš bude osnov tvog učešća u programu. Naš program je veoma praktičan i osnovna pretpostavka je da ćeš kroz njega razvijati jednu ideju. Ukoliko ti ostali resursi dozvoljavaju, slobodan si da razvijaš i dve ideje, ali iskustvo je pokazalo da je mnogo bolje fokusirati se na jednu.

DA LI JE NEOPHODNO DA IMAM TIM?

To zavisi od toga koliko si sposoban. Suština programa jeste da se tokom edukativnog programa radi na razvoju tvog proizvoda ili usluge. Idealan startap tim čine programer, dizajner i neko ko se razume u biznis, ali smo skroz otvoreni i prema tome da timovi budu manji ili veći, sve dok mogu da iznesu ideju i pretvore je u nešto konkretno.

AKO SMO TIM KOJI PRIJAVLJUJE ZAJEDNIČKI PROJEKAT, DA LI APLICIRAMO SAMO JEDNOM KAO TIM ILI SVAKO OD NAS POSEBNO?

Timovi sa zajedničkim projektima ili idejama apliciraju sa jednom prijavom, koju svojim podacima popunjava jedan član tima kao nosilac, dok su ostali navedeni kroz broj članova tima.

DA LI MOGU DA POVEĆAM BROJ ČLANOVA TIMA U TOKU PROGRAMA?

Naravno. Ti si vođa svog tima, i imaš svu slobodu da veličinu tima optimizuješ u odnosu na potrebe razvoja tvoje ideje i biznisa, ali i shodno slobodnim mestima u Hubu.

DA LI SVI ČLANOVI TIMA MORAJU DA PRISUSTVUJU PREDAVANJIMA?

Ne. Zarad održavanja kontinuiteta, bitno je da na predavanjima uvek bude prisutan neko iz tvog tima.

KAKO DA ZNAM DA MOJ PROJEKAT NEKO NEĆE PLANSKI SKLONITI NA STRANU I POSLE GA ISKORISTITI KAO SOPSTVENU IDEJU?

ICT Hub sa svakim aplikantom potpisuje Ugovor o poslovnoj saradnji, kojim se, između ostalog, obavezuje na potpunu zaštitu ideja i projekata koje aplikanti prilažu na konkursu, u smislu da pomenuti projekti i ideje ne smeju biti komunicirani trećim licima i korišćeni za bilo koju drugu namenu sem u svrsi konkursnog odlučivanja.

DA LI INVESTIRATE U TIMOVE?

Ne. Bar što se novca tiče. ICT Hub ne ulaže novac u timove, ali je plan da će u bliskoj budućnosti i to raditi. Za sada u timove ulažemo svo naše znanje, kontakte i energiju koji mogu da ti pomognu da izgradiš uspešan biznis.

KO IMA PRAVO DA UČESTVUJE U PROGRAMU – DA LI IT FIRME KOJE POSLUJU VEĆ DUŽI PERIOD, FIZIČKA LICA KOJA SE BAVE OVOM OBLAŠĆU ILI NEVLADINE ORGANIZACIJE (NVO)?

U programu mogu da učestvuju: ideja-projekat i pojedinac (ili tim) koji tu ideju-projekat razvijaju. Ne postoji definisana prednost kada su u pitanju istorija poslovanja, da li je firma već osnovana ili će tek biti osnovana i slično. S druge strane, jedan od važnih parametara u selekciji je i procena sposobnosti kandidata da realizuje projekat sa kojim aplicira.

DA LI IDEJE POLAZNIKA MORAJU BITI ORIGINALNE, ILI TO MOŽE BITI I NEKA IDEJA KOJA VEĆ POSTOJI U INOSTRANSTVU, A ZA KOJU BI BILO DOBRO DA ZAŽIVI I KOD NAS?

Sa svakim korisnikom ICT Hub-a će potpisivati ugovor, kojim između ostalog aplikant potvrđuje da je nosilac autorskih prava projekta kojim konkuriše, kao i da je isti projekat oslobođen svih prava, pretenzija i potraživanja trećih lica. To znači da je Vaša odgovornost ukoliko aplicirate projektom koji je već autorski zaštićen. Ne želimo da ovakvim Ugovorom odbijemo potencijalne korisnike od apliciranja, pre svega usled realne činjenice da svakoga dana možemo videti uspešne nove projekte koji se baziraju na razvoju već realizovanih ideja. S druge strane, moramo jasno definisati pitanje odgovornosti u slučaju eventualne zloupotrebe i povrede autorskih i vlasničkih prava.

DA LI MOGU DA DONOSIM SOPSTVENU OPREMU?

Naravno. Radna stanica koja te očekuje kao deo paketa porazumeva: radno mesto, desktop kompjuter i pristup internetu (100Mbit upload/download), kao i štampač, skener i fotokopir. Zahvaljujući partnerstvu sa Microsoft-om, svakom stanaru je omogućeno korišćenje BizSpark softvera. Svakako si sobodan da doneseš i tvoj kompjuter ukoliko ti je to jednostavnije.

ŠTA AKO MOJ PROJEKAT NE USPE?

Mi u ICT Hub-u verujemo da je neuspeh sastavni deo puta koji vodi ka uspehu. Ukoliko tvoj projekat ne uspe, iza sebe ćeš imati jedno veliko iskustvo, steći ćeš bitna znanja iz svih oblasti razvoja biznisa, upoznaćeš mnogo novih ljudi i izgraditi mrežu kontakata, i sigurno ćeš svaki sledeći projekat moći da uradiš na bolji način. Da – nećeš moći da zameriš sebi „da nisi ni pokušao.“

DA LI ĆU DOBITI SERTIFIKAT ZA UČEŠĆE U PROGRAMU?

Da. ICT Hub svim učesnicima koji uspešno završe program dodeljuje sertifikate o učešću u programu. Sa druge strane, budi siguran da su znanja, veštine i kontakti, koje budeš stekao tokom programa, kao i rad na pretvaranju tvoje ideje u biznis mnogo bitniji od samog sertifikata.

KAKO DA POSTANEM MENTOR ILI PREDAVAČ?

Ukoliko imate volju i želju da uložite deo svog vremena i energije u podršku startapima u ICT Hub-u, prijavite se odmah i postanite kao mentor deo novog doba preduzetništva u Srbiji. Pošaljite nam e-mail na info@icthub.rs i bićete ubrzo kontaktirani.

KAKO SE POSTAJE PARTNER ICT HUB-A?

Ukoliko želite da podržite razvoj ICT preduzetništva, vaša podrška može biti u sredstvima, ekspertizi i ljudstvu. Kontaktirajte nas i zakažite posetu da razmotrimo mogućnosti naše saradnje.

Ako imate dodatnih pitanja,
obratite nam se na info@icthub.rs

Ime i prezime: *

E-mail: *

Pitanje: *

Unesi rezultat

Newsletter

Budi u toku sa svim dešavanjima - mesečni Newsletter

Kontakt

Kralja Milana 10, ulaz iz Devojačkog parka, 11000 Belgrade; Phone +381 11 411 8881

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Hide Buttons