prijavi se

GlobeScout.Me – imamo želju da stvaramo nešto što ljudima može da olakša život ili ga promeni

Četvrto po redu Start Tel Aviv takmičenje u organizacji Ambasade Izraela u Srbiji i ICT Hub-a nedavno je završeno. U našem novootvorenom Playground-u, pobedu u konkurenciji pet najboljih timova odneo je novosadski GlobeScout.Me.

Njima će se pružiti prilika i da kao pobednici odu u Izrael i predstae se  investitorima na prestižnom DLD festivalu u Tel Avivu početkom septembra.

Za naš blog, o ovom iskustvu, očekivanjima i razvojnom putu priča nam Ognjen Vlaškalin, Co-Founder and CEO GlobeScout.Me

Ideja za vaš startup? Odakle potiče, ko je “krivac”?

Globe Scout Me (www.globescoutme.com) kao ideja je nastala još pre nekih 10 godina dok sam završavao fakultet i igrao košarku na jednom od Američkih univerziteta. Kada sam se vratio u Srbiju, svake godine bi dobijao pozive od bivših saigrača da im pronađem neki klub u Evropi za koji bi mogli da igraju.

Sa druge strane dosta mojih prijatelja su postali treneri i konstantno su me ispitivali da li znam neke mlade talentovane igrače, sa obzirom da je Srbija poznata kao košarkaška nacija. Bilo je više nego očigledno da postoji praznina koja treba da bude popunjena, da se napravi most koji bi spojio te dve potražnje. Ali naravno ideja kao ideja je ništa, sve dok se kockice nisu složile i sve dok se Mirko Topalski (co-founder) i ja nismo upoznali, te smo napokon mogli da krenemo da stvaramo stvari do kojih nam je stvarno stalo i koje smo želeli da promenimo.

ognjenvlaskalin

Kolko dugo ste radili na razvijanju i u kojoj fazi ste trenutno?

Sam development je trajao malo duže od planiranog. Pod jedan – jer kada ti je nešto u glavi tako dugo vremena, ne želis da izbacis prosečan MVP na tržište. Sa druge strane, radili smo i na drugim projektima, tako da je teško reći konkretno koliko je bilo potrebno da se završi sam development, ali recimo da je trajao nekih 8 meseci.

Što se razvoja tiče trenutno smo u fazi da krećemo da radimo na Live stream-u, gde ce igrači moći da live streamuju svoje treninge i utakice, tako da treneri neće morati da putuju po par sati samo da bi ih gledali prvi put. To oduzima puno vremena, para i energije trenerima, tako da smatramo da može biti jako koristan alat za njih, pogotovo što ni jedna slična platforma nema ovo trenutno. Takođe krećemo da radimo na kratkim i zabavnim pshihološkim testovima za igrače, koji ce moći da pokažu trenerima kako se ponašaju u odrđjenim situacijama, kako igraju pod pritiskom itd.

Što se tiče business developmenta, platforma je live malo više od mesec dana, tako da sad sledi najteži deo posla, growth hacking, partnerstva sa sportistima, partnerstva sa klubovima, kao i podizanje investicije, sa obzirom da smo do sada sve bootstrap-ovali.

Mišljenje o prilikama poput Start Tel Aviv takmičenja? Pitch battle – da ili ne? Da li je ovo bio vaš Perfect pitch?

Svako ko jednom u životu pitchuje svoj startup shvati da ne postoji perfect pitch. Bar bi trebao da shvati :)
Svaki put publika je drugačija, investitori su drugačiji, odkruženje je drugačije. Svaki put posmatraš reakciju i samim tim prilagođavaš pitch za naredni put, šta je to moglo bolje, na šta su odlično odreagovali, koja pitanja su postavili tj šta im to nije bilo jasno što bi morao bolje da objasniš u pitchu sledeći put.

Sa obzirom da je kod nas startup ekosistem još uvek veoma mali i na samom početku, ja sam za svaku moguću priliku koja postoji, a naravno posebno dragi su pitch battles jer sam se ceo život bavio sportom, nadmetanje je nešto što mi je u krvi.

GlobeScout.Me

Dosadašnja iskustva sa investicijama i očekivanja za budućnost?

Kao što rekoh ekosistem je jos uvek mlad, tako da su i mogućnosti za neku vrstu investicije na lokalnom nivou veoma male, ali dešavaju se stvari, idu u dobrom smeru, koliko god to nama sporo delovalo, bitno je da se kreće u pravom smeru. I sam ICT Hub je velik deo tog napretka i prepoznao je da postoji potreba za ICT Hub Venture što je sjajna stvar i nadamo se da će mnogo pozitivnih stvari izaći iz cele priče i ako je na samom početku.

Sto se Globe Scout Me tiče, mi smo trenutno u pregovorima na par strana, ali kao i svaki drugi startup ne volimo previše da pričamo o tome dok stvari ne bunu finalizirane :)

Put u Izrael, kako vidite ovu priliku, očekivanja i nadanja?

Svi znamo gde se Izrael nalazi na startup mapi sveta, tako da je sjajno sto idemo baš na DLD konferenciju u Tel Avivu. Sa obzirom da si stalno “one contact away” od potencijalne investicije, super je širiti poznanstva i kontakte na tako velikim konferencijama. Drago nam je što ćemo imati priliku da predstavimo Srbiju i takmičimo se protiv trenutno nekih od startupova sa najviše potencijala iz ostale 24 zemlje. Takmičenja su super i sjajno je pobediti na njima ali ne garantuju investiciju, tako da se mora voditi računa da se ne uvučes previše u taj svet, ne smeš se osnloniti samo na to.

Da li ste vi future star u domenu startup-ova? I šta je još potrebno da bi vas otkrili najveći igrači na polju u kom se takmičite?

Imali smo tu sreću da za veoma kratak period sa Globe Scout Me kao i drugim projektima na kojima radimo, već donekle budemo prepoznati, tako da smo prošle godine bili deo Startup Fest Europe u Amsterdamu gde su bili CEO Apple-a, Google-a, Uber-a, AirBnB-a itd.

Ove godine smo bili i na Collision Conference, po Forbes magazinu, jedna od najvećih i najbrže rastućih tech konferencija u Americi, gde se prijavilo preko 80.000 startupova iz celog sveta, a mi smo dobili priliku da prezentujemo svoj proizvod. Ali kao što sam rekao to je jedan pod-svet u startup svetu, lep je, uzbudljiv je, prija, ali ne sme se dozvoliti da te previše uvuče.

Samim tim, smatram da popularizacija startapa ne treba da ide kroz pravljenje “Zvezda”, jer je to pogrešan razlog da se uđe u ovaj svet. Mi nismo ušli da bi bili “Zvezde” ili da bi mediji pisali o našim uspesima, ušli smo jer vidimo previše rupa, previše potraženje, jer imamo želju da stvarimo nešto što ljudima može da olakša život ili ga promeni.

Planovi, do i nakon Izraela?

Mi smo Parallel Entrepreneurs, radimo na više startupova istovremeno, tako da planova ima previše. Pored Globe Scout Me, postoji i GiftsUwish (giftsuwish.com) , Friend Recap (www.friendrecap.com) kao i još par projekata o kojima je prerano govoriti, svi su oni u različitim fazama, neki su live globalno, neki su u soft launch-u, neki bi trebalo da postanu live veoma uskoro, tako da je nemoguće sumirati sve planove na jednom mestu.

Što se Globe Scout Me tičeu planu je pravljenje traction-a, nastavak razvoja i poboljšanja proizvoda, realizovanje investicije. Nema tu puno filozofije, puno odricanja i puno rada, to je plan.

Obavezno čekirajte i njihov YouTube kanal, naročito klip Basketball: more than just a game – it’s life., kao i Product Video koji će vam još slikovitije objasniti šta je ideja koju su implementirali u praksi.

Comments

comments

Newsletter

Budi u toku sa svim dešavanjima - mesečni Newsletter

Kontakt

Kralja Milana 10, ulaz iz Devojačkog parka, 11000 Belgrade; Phone +381 11 411 8881

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Hide Buttons