prijavi se

Bitno je pokazati da ništa nije nemoguće, iako ste žena

Žene u IT industriji i tehnološkom preduzetništvu bila je tema o kojoj smo dosta pisali u proteklom periodu. Smatramo da  treba ohrabriti devojke da krenu ovim putem, a kako najbolje, nego dobrim primerima.

Ovim povodom, u trenutku kada sa novim entuzijazmom ulazimo u  još jednu uzbudljivu godinu, pričamo sa našom Sandrom Nešić, programskom koordinatorkom ICT Hub-a i profesorkom na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju.

Sandra Blog

Žene u IT preduzetništvu, koliko ih ima, koliko su glasne, koliko su uspešne?

Biti preduzetnik je teško. Dopala mi se rečenica jednog našeg gosta da je put preduzetnika jako usamljen jer po definiciji radite stvari koje niko nije radio pre vas, te je svaka vrsta pomoći i podrške neophodna. A kada ste žena – preduzetnica i globalne brojke ukazuju da je sve još teže. Novija istraživanja pokazuju da je svega 10% osnivačica brzorastućih kompanija, te da 3% startapa na čelu sa ženama na CEO pozicijama dobijaju finansijsku podršku VC fondova, a razlog je svakako i taj da je svega 6% žena partnerki u VC fondovima…možemo ovih dana i da čitamo o fondovima koji eksplicitno naglašavaju da ne ulažu u „ženske“ startape.

Iako brojke naizgled ne idu u korist preduzetnicama, i kod nas ima divnih i hrabrih žena koje uspešno razvijaju svoje biznise, imaju porodice, decu, hobije…sve postižu. Dobar biznis je dobar biznis i priča sam za sebe, ali je važno promovisati uspehe i rad žena u tehnološkom preduzetništvu, ohrabriti one koje razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa, stvarati mreže podrške…

Teorija ili praksa? Koliko su žene/devojke spremne da sve što nauče, istraže i saznaju primene i u praksi, koliko njih je spremno da započne sopstvene projkete?

Žene čine većinu globalne studentske populacije, gotovo polovina menadžerskih pozicija pripada ženama, ali kada je reč o odvažnosti na pokretanje sopstvenog biznisa brojke se dosta menjaju, posebno u startap svetu, gde razvijanje tzv. lifestyle biznisa (koji daje mnogo više životne fleksibilnosti) nije opcija.

Kakva je pozicija žena u timovima sa kojima se susrećete na programima IC T Hub-a?

Iz našeg iskustva rada sa timovima, timovi gde su žene cofounder-i (suosnivači), u odnosu na konfiguraciju gde su važan član tima, ali ne i jedan od osnivača su ipak manje zastupljeni, ali ponavljam to je samo naše iskustvo. Još uvek su više na CMO pozicijama, zadužene za razvoj poslovanja, zaista ređe CTO ili CEO startapa.  Generalno, prema dosadašnjem iskustvu Startap programa, do 10% svih projekata vode žene, izuzev Telenor Smart City Challenge-a gde smo od 6 startapa finalista imali 2 gde su žene bile na CEO pozicijama.

Ja obožavam rad sa devojkama na Startap programu, pre svega jer drugačije slušaju, razmatraju različita mišljenja, često su i odgovornije u pogledu dogovora/zadataka… lako mi se obrate za bilo kakvu pomoć, razgovor i na teme van startap sveta.

Zašto je bitno pričati o ovoj temi? Zbog samih žena ili svih onih koji i još uvek pol vide kao faktor koji određuje uspeh u ovom sektoru?

Bitno je pokazati da ništa nije nemoguće, iako ste žena :) Bitno je pričati i o globalnim statistikama koje se tiču ženskih biznisa, posebno startapa, a koje nisu nimalo ohrabrujuće i podići svest o tome da negde neki problemi postoje, a posebno u Silicon Valley-u. Bitno je predstaviti dobre primere koji će motivisati da se statistike promene, da žene ukažu gde greše i na koji način da prave promene ka onome što će ih dovesti do cilja.

Na koji način je najbolje motovisati sve one žene kojima je potrebno još samo malo vetra u leđa da počnu da razvijaju sopstvene projekte?

Ako je u pitanju samo malo vetra u leđa, to je onda već pitanje trenutka kada će se sa realizacijom i krenuti i verujem da posebna motivacija nije ni potrebna, ali ukoliko je potrebno malo više podrške smatram da je ovde presudna uloga podrške partnera/porodice i razumevanje sa njihove strane.

Comments

comments

Newsletter

Budi u toku sa svim dešavanjima - mesečni Newsletter

Kontakt

Kralja Milana 10, ulaz iz Devojačkog parka, 11000 Belgrade; Phone +381 11 411 8881

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Hide Buttons